Torek,
27. 1. 2009,
7.55

Osveženo pred

8 let, 5 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek.

Termometer prikaže, kako vroč je članek.

Thermometer Blue Green 3

Natisni članek

Natisni članek

Torek, 27. 1. 2009, 7.55

8 let, 5 mesecev

Senat potrdil Geithnerja za finančnega ministra

Termometer prikazuje, kako vroč je članek.

Termometer prikaže, kako vroč je članek.

Thermometer Blue Green 3
Ameriški senat je včeraj potrdil Timothyja Geithnerja za novega ameriškega finančnega ministra, ki je nato na finančnem ministrstvu v navzočnosti predsednika Baracka Obame že zaprisegel.

Senatorji druge izbire, kot je bila potrditev, niso imeli, saj bi z zavrnitvijo kandidature še bolj zamajali že tako razmajane finančne trge, iskanje rešitev za odpravo posledic finančne krize ter ponoven zagon ameriškega gospodarstva pa bi se še bolj zavleklo. A če gospodarske razmere ne bi bile tako slabe, Geithnerjeva potrditev ne bi bila zanesljiva. S financami se je ukvarjal že v času Clintonovega predsedovanja 47-letni Geithner je delal v finančnem ministrstvu že v času administracije demokrata Billa Clintona, ko je vodil oddelek za mednarodne zadeve. Nazadnje je bil predsednik Zveznih rezerv New Yorka in je tako dejavno sodeloval v ukrepih za odpravljanje posledic finančne krize že v času administracije Georgea Busha.

Geithnerjeva prva naloga bo razdeljevanje druge polovice od 700 milijard dolarjev, ki jih je kongres za boj proti krizi odobril že lani. Prav tako bo aktivno sodeloval pri oblikovanju stimulacijskega paketa, ki bo vreden okrog 825 milijard dolarjev in o katerem naj bi predstavniški dom kongresa glasoval v sredo.

Afera zaradi neplačanih davkov Novi finančni minister v času, ko je bil zaposlen pri Mednarodnem denarnem skladu (IMF), ni plačeval davkov za samozaposlitev ameriški davkariji, čeprav bi moral vedeti, da je za plačilo davkov odgovoren sam. Zaradi tega se je med zaslišanji v senatnem odboru za finance že opravičil.

Tiskovni predstavnik Bele hiše Robert Gibbs je povedal, da je Geithner že plačal vse davke s kaznijo vred. Za Belo hišo ta greh ni tako pomemben, kot je dejstvo, da naj bi bil Geithner pravi človek za vodenje ministrstva v času krize.

Republikanci s potrditvijo niso imeli težav Del republikancev s potrditvijo kandidata ni imel težav, saj je z reševanjem gospodarske krize povezana tudi njihova politična usoda, poleg tega Geithner ne velja za izrazito liberalnega ekonomista. Zaradi tega so proti njemu glasovali tudi nekateri izrazito liberalni senatorji, kot je Tom Harkin iz Iowe, sicer slovenskega rodu. Harkin je dejal, da nekdo, ki ne plačuje davkov, ne more verodostojno voditi ministrstva, ki ima pod sabo davkarijo.

Republikanski senator iz Wyominga Mike Enzi pa je opozoril, da je senat kandidate v preteklosti zavrnil zaradi veliko manjših stvari, kot je bila Geithnerjeva domnevna pozabljivost pri davkih. Dejal je, da je bilo Geithnerjevo početje neopravičljivo in da svetovna finančna kriza še ni razlog, da bi senat kar tako spregledal takšne napake.