SiolNET. Novice Svet
4

termometer

  • Messenger
  • Messenger

Se Sanaderju nasmiha svoboda?

4

termometer

Zagrebško vrhovno sodišče bo danes začelo presojati pritožbo nekdanjega premierja Iva Sanaderja v zadevi Fimi media. Če bo sklenilo, da je pritožba utemeljena, bo odkorakal na prostost.

Nekdanji hrvaški predsednik vlade Ivo Sanader je bil v zadevi Fimi media in HDZ nepravnomočno obsojen na devet let zapora, na sodbo pa se je pritožil na vrhovno sodišče. Sanader je spet v preiskovalnem zaporu, kamor so ga premestili po tistem, ko je ustavno sodišče razveljavilo kar osem let in pol dolgo zaporno kazen v zadevi Hypo in Ina-MOL. Nekdanji šef vlade je namreč to kazen začel prestajati leta 2012. Ko je ustavno sodišče sodbo razveljavilo, je njegovo prošnjo, da bi se branil s prostosti, zunajobravnavni senat zavrnil.

A kot navaja Jutarnji list, menda obstaja velika verjetnost, da se bo izmazal tudi v drugo. Če bo vrhovno sodišče ugotovilo, da je njegova pritožba utemeljena, bi ga morali izpustiti na prostost, še preden bi sodbo sploh prejel.

Zoper Sanaderja poteka še en kazenski postopek, imenovan Planinska, v kateri, kot navajajo hrvaški mediji, ni imel prav veliko možnosti za zmago, saj naj bi ga močno obremenila nekdanja strankarska kolega Petar Čobanković in Stjepan Fiolić.

A v nekem trenutku naj bi se zgodil preobrat. Namesto sodbe sojenje zaradi Sanaderjeve domnevne nesposobnosti za sojenje iz zdravstvenih razlogov že skoraj vse leto stoji na mestu, pred kratkim pa naj bi kup obravnav preložili tudi zaradi zdravstvenih težav enega od soobdolženih.

Komentarji

Pridružite se razpravi!
Za komentar se prijavite tukaj. Strinjam se s pogoji uporabe.

Delite na:
Delite na: Facebook Twitter Viber Pinterest Messenger E-mail Linkedin