Sobota,
10. 1. 2009,
15.07

Osveženo pred

8 let, 5 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek.

Termometer prikaže, kako vroč je članek.

Thermometer Blue 1

Natisni članek

Natisni članek

Sobota, 10. 1. 2009, 15.07

8 let, 5 mesecev

Savdski tanker se vrača v domovino

Termometer prikazuje, kako vroč je članek.

Termometer prikaže, kako vroč je članek.

Thermometer Blue 1
Savdski supertanker Sirius Star s 25-člansko posadko na krovu, ki so ga somalijski pirati po dveh mesecih izpustili iz ujetništva, se vrača v domovino, mornarji pa se bodo kmalu srečali s svojci.

Šest izmed piratov naj bi se medtem skupaj s svojim deležem odkupnine utopilo, ko se je njihov čoln prevrnil.

Šest piratov naj bi utonilo Lastnik ladje Vela International ni želel komentirati navedb, da je bila za osvoboditev supertankerja plačana odkupnina. Po navedbah virov, ki so bili blizu pogajanjem o osvoboditvi tankerja, naj bi ugrabiteljem v četrtek dostavili tri milijone dolarjev.

Šest izmed piratov pa naj bi, potem ko so zapuščali supertanker, skupaj z svojim deležem odkupnine utonilo, saj naj bi se njihov čoln prevrnil.

Prenašal je tovor vreden 150 milijonov dolarjev Sirius Star je bil v času zajetja 15. novembra popolnoma napolnjen in je imel na krovu dva milijona sodov surove nafte. Sam tanker, ki so ga lani izdelali v Južni Koreji, naj bi bil vreden okoli 150 milijonov dolarjev, tovor na njem pa še dodatnih 100 milijonov dolarjev. 25-člansko posadko so sestavljali Britanci, Hrvati, Savdijci, Filipinci in Poljaki.

Somalijski pirati pa so v petek zvečer izpustili tudi iransko tovorno ladjo Delight, ki je prevažala 36 ton pšenice, ko so jo 16. novembra zajeli v Adenskem zalivu. Vseh 25 članov posadke naj bi se počutilo dobro, ladja pa se že vrača v Iran.