Četrtek,
20. 12. 2007,
14.11

Osveženo pred

8 let, 3 mesece

Termometer prikazuje, kako vroč je članek.

Termometer prikaže, kako vroč je članek.

Thermometer Blue Green 3

Natisni članek

Četrtek, 20. 12. 2007, 14.11

8 let, 3 mesece

Sarkozy pri papežu o posvetnosti v francoski družbi

Termometer prikazuje, kako vroč je članek.

Termometer prikaže, kako vroč je članek.

Thermometer Blue Green 3
Papež Benedikt XVI. je danes sprejel francoskega predsednika Nicolasa Sarkozyja, ki se mudi na prvem obisku v Vatikanu, odkar je maja prevzel predsedniški položaj.

Papež in Sarkozy sta za zaprtimi vrati govorila okoli pol ure, po navedbah vatikanskih virov pa se je pogovor vrtel predvsem okoli posvetnosti v francoski družbi. Pogovor naj bi se vrtel tudi okoli diplomatske vloge svetega sedeža v mednarodnih konfliktih, vključno z Bližnjim vzhodom. Sarkozy, ki je bil vzgojen v katoliškem duhu, a je v nasprotju s cerkvenimi nauki dvakrat ločen, je pred srečanjem s papežem izgledal živčen, ob prihodu Benedikta XVI. pa naj bi se nato sprostil. Pred novinarji sta voditelja spregovorila le nekaj besed. Ob tem je Sarkozy papeža povprašal, kje se je naučil francosko, na kar mu je Benedikt XVI. z nasmehom odgovoril: "V šoli".

Po pogovoru je Sarkozy papežu podaril svojo knjigo z naslovom Republika, religija in upanje, papež pa mu je podaril medaljo, ki obeležuje njegov pontifikat. Sarkozy je v preteklosti večkrat izrazil občudovanje nad predhodnikom Benedikta XVI., papežem Janezom Pavlom II., in nad vlogo "duhovnosti" v družbi, kar je sprožilo razburjenje v odločno sekularni francoski družbi. Kljub temu, da je dvakrat ločen, je Sarkozy večkrat tudi izpostavil svojo privrženost katolicizmu, vlogo krščanstva v francoski narodni identiteti pa je označil za "odločilno".

Vatikan kritizira istospolne zveze v Franciji Vatikan, ki je sicer pozdravil zmago Sarkozyja na predsedniških volitvah, je na drugi strani večkrat kritiziral istospolne zveze v Franciji in zakonodajo, ki prepoveduje verske simbole in oblačila v šolah. Kritičen je bil tudi do določenih točk Sarkozyjevega političnega programa, predvsem na področju imigracije, testov DNK za tujce in nedeljskega dela.

Sarkozy se je po pogovoru s papežem srečal še z vatikanskim tajnikom, kardinalom Tarcisiom Bertonejem, popoldne pa bo postal "častni kanonik" bazilike svetega Janeza v Lateranu. Gre za naslov, ki je že od francoskega kralja Henrika IV., ki se je leta 1593 odpovedal protestantizmu, posvečen francoskim kraljem ali voditeljem. Sarkozy bo tudi obiskal grob Janeza Pavla II.

S Prodijem in Zapaterom o Sredozemski uniji Na programu ima nato še srečanje z italijanskim kolegom Giorgiom Napolitanom in večerjo z italijanskim in španskim premierom Romanom Prodijem in Josejem Luisom Rodriguezom Zapaterom. Govorili naj bi o projektu Sredozemske unije.

Pred Sarkozyjevim enodnevim obiskom v Vatikanu in Rimu so se mediji sicer osredotočali predvsem na njegovo domnevno cvetočo romanco z italijansko manekenko in pevko Carlo Bruni. Slednja je v pogovoru za italijansko televizijo v sredo povedala, da Sarkozyja na današnjem obisku ne bo spremljala. Sarkozy in njegova soproga Cecilia sta šele pred dvema mesecema napovedala ločitev.