Nedelja,
13. 7. 2008,
10.45

Osveženo pred

8 let, 3 mesece

Termometer prikazuje, kako vroč je članek.

Termometer prikaže, kako vroč je članek.

Thermometer Blue Green 3

Natisni članek

Nedelja, 13. 7. 2008, 10.45

8 let, 3 mesece

Sarkozy ponudil roko sprave Siriji

Termometer prikazuje, kako vroč je članek.

Termometer prikaže, kako vroč je članek.

Thermometer Blue Green 3
Francoski predsednik Nicolas Sarkozy je v soboto ponudil roko sprave Siriji, ki se srečuje z obtožbami o podpori terorizmu in ogrožanju miru v regiji.

Sarkozy je al Asada na zasebnih pogovorih gostil v soboto v Elizejski palači. Srečanje je zazanamovalo konec več let trajajoče ohladitve v odnosih med državama. Po pogovorih je Sarkozy z al Asadom ob boku ponosno nastopil na novinarski konferenci in je izgledal odločen vrniti Sirijo na mednarodnopolitično prizorišče. Francoski predsednik je tudi napovedal, da bo septembra obiskal Damask. Bo Al Asad prepričal Teheran? Sirskega predsednika je Sarkozy na sobotnem srečanju prosil za pomoč pri reševanju jedrskega spora z Iranom in ga pozval, naj prepriča Teheran v sodelovanje z mednarodno skupnostjo. Al Asad je obljubil, da bo Teheranu predal francosko sporočilo, a ponovno izrazil prepričanje, da iranski jedrski program ni usmerjen v izdelavo jedrskega orožja.

Do neposrednih pogajanj z Izraelom ne bo prišlo Sogovornika sta spregovorila tudi o sirskih odnosih z Izraelom, ob čemer je sirski predsednik Francijo prosil za sodelovanje pri morebitnih izraelsko-sirskih mirovnih pogovorih, v katerih posreduje Turčija. Je pa al Asad poudaril, da do neposrednih pogajanj z Izraelom ne bo prišlo, dokler je v ZDA na oblasti George Bush. "Trenutna administracija se ne zanima za mirovni proces," je sirski predsednik povedal novinarjem v Parizu.

Sarkozy je na novinarski konferenci po srečanju z al Asadom tudi pozdravil napovedano vzpostavitev diplomatskih odnosov med Damaskom in Bejrutom, pozdravom pa so se že pridružile tudi Velika Britanija, Nemčija in ZDA. Tiskovni predstavnik ameriškega State Departmenta Rob McInturff je sicer povedal, da bodo ZDA še naprej "omejevale svojo diplomatsko sodelovanje s Sirijo, dokler ta ne stori konkretnih dejanj v smeri končanja svoje destabilizacijske taktike v regiji".