SiolNET. Novice Svet
1

termometer

  • Messenger
  • Messenger

Rusko-ameriške vohunske spletke

1

termometer

 | Foto:
Američani in Rusi tudi po koncu hladne vojne nadaljujejo vohunjenje. Aretacija agenta Cie je le vrh ledene gore odmevnih primerov vohunstva, ki so v zadnjih letih prišli v javnost.

V Moskvi so pred kratkim aretirali domnevnega agenta ameriške obveščevalne službe Cie, ki naj bi poskušal rekrutirati sodelavca ruske obveščevalne agencije. Morda je novica za koga presenečenje, vendar Rusija in ZDA tudi po koncu hladne vojne intenzivno nadaljujejo vohunjenje. Po prepričanju mnogih gre še vedno za integralni, pa čeprav prikriti del mednarodnih odnosov, ki je še posebej značilen za ti dve svetovni velesili. Vohunjenje ima dolgo zgodovino, tudi od propada Sovjetske zveze pa smo imeli kar nekaj odmevnih primerov, tako na eni kot na drugi strani.

1994 – ZDA

Ameriški državljan in agent protiobveščevalne agencije Cie z 31-letnim stažem, Aldrich Ames, je vohunil za Rusijo. Zaradi svojih dejanj je bil obtožen na dosmrtni zapor. Po besedah ameriških oblasti je bil odgovoren za smrt več deset ameriških agentov.

1997 – Rusija

Moisei Finkel je bil obtožen na 12 let zapora, ker naj bi ameriški strani prodajal skrivnosti o ruskih podmornicah.

1997 – ZDA

Harold James Nicholson je obsojen na 23 let zapora zaradi vohunjenja za Ruse. Gre za najvišje rangiranega agenta Cie, ki je bil kadarkoli obtožen vohunjenja. Istega leta so Američani na 27 let zapora obsodili tudi Earla Pittsa, ki naj bi ameriške obrambne skrivnosti ruski strani prodajal med letoma 1987 in 1992.

2000 – Rusija

Ameriškega poslovneža Edmonda Popa so v Rusiji zaradi vohunjenja obsodili na 20 let zapora, vendar ga je ruski predsednik Vladimir Putin dva dni pozneje pomilostil in izpustil na prostost kot izkaz dobre volje. Pope je bil namreč hudo bolan.

2001 – ZDA

Nekdanjega agenta ameriškega preiskovalnega urada FBI Roberta Hanssena so v enem najbolj odmevnih primerov vohunstva v ZDA obsodili na dosmrtno ječo zaradi dolgoletnega vohunjenja za Rusijo. Prodajal naj bi tehnološke skrivnosti in identificiral ameriške agente v Rusiji. Hanssen, ki je za FBI delal 29 let, je 15 let vohunil za Moskvo.

2002 – Rusija

Rusko sodišče je nekdanjega agenta KGB-ja Olega Kalugina obsodilo na zaporno kazen zaradi več deset let trajajočega vohunjenja med hladno vojno. Kalugin že od leta 1995 živi v ZDA, zato je bil obsojen v odsotnosti.

2003 – Rusija

Nekdanji agent ruske obveščevalne službe Aleksander Zaporožinski je bil zaradi vohunjenja za ZDA obsojen na 18 let zapora. Zaporožinski naj bi Cii posredoval imena dvajsetih ruskih vohunov, ki delujejo v ZDA.

2004 – Rusija

Ruski strokovnjak za orožje Igor Sutjagin je bil zaradi prodajanja ruskih jedrskih skrivnosti obsojen na 15 let zapora. Sutjagin je bil leta 2010 zaradi izmenjave vohunov med ZDA in Rusijo izpuščen.

2010 – Rusija

Vojaško sodišče v Moskvi je ruskega častnika obveščevalne službe, polkovnika Aleksandra Sipačeva, obsodilo na osem let zapora v strogo varovanem delovnem taborišču in mu odvzelo čin. Američanom naj bi prodajal skrivnosti o ruskih torpedih.

2010 – ZDA

Američani so leta 2010 razbili rusko vohunsko mrežo in aretirali deset ruskih vohunov. Skupina naj bi več let skušala navezovati stike z ameriškim političnim vrhom in pridobivati koristne informacije za Rusijo. Osumljeni vohuni naj bi svojo igro vodili prek določenega diplomata ruske misije pri Združenih narodih.

Rusija in ZDA so pozneje izvedle eno najodmevnejših izmenjav vohunov med ZDA in Rusijo od časa hladne vojne. ZDA so najprej izgnale deseterico aretiranih ruskih agentov, Rusija pa je izpustila četverico že prej zaprtih ameriških vohunov, ki jo je ruski predsednik Dmitrij Medvedjev pomilostil, med njimi tudi prej omenjena Sutjagina in Zaporožskega.

2012 – ZDA

FBI je odkril in razbil rusko vohunsko mrežo v ZDA, ki je Moskvi posredovala sodobno elektroniko za vojaške namene. Sojenje 11 osumljencem še ni končano.

Komentarji

Pridružite se razpravi!
Za komentar se prijavite tukaj. Strinjam se s pogoji uporabe.

Delite na:
Delite na: Facebook Twitter Viber Pinterest Messenger E-mail Linkedin