Torek,
9. 9. 2008,
12.03

Osveženo pred

6 let, 7 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2

Natisni članek

Torek, 9. 9. 2008, 12.03

6 let, 7 mesecev

Rusija za uvedbo embarga na orožje proti Gruziji

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2
Rusija je v VS ZN vložila predlog resolucije, ki poziva k uvedbi embarga proti Gruziji.

"V interesu vseh je, da se uvede embargo na orožje proti Gruziji," je pojasnil ruski veleposlanik pri ZN Vitalij Čurkin, ki je priznal, da bodo nekatere članice najpomembnejšega organa ZN verjetno nasprotovale predlogu. Gruzijska opozicija zahteva odstop Sakašvilija Del gruzijske opozicije pa je prvič zahteval odstop gruzijskega predsednika Mihaila Sakašvilija zaradi vojne z Rusijo. Vplivna konservativna stranka Nova desnica je zahtevala predčasne predsedniške in parlamentarne volitve. Sakašvili je "brez razuma, samovoljno in neodgovorno bombardiral Chinvali", glavno mesto Južne Osetije, je v Tbilisiju izjavil predsednik stranke David Gamkrelidse in Sakašvilija obtožil, da je odgovoren za "težko situacijo", v kateri se je znašla Gruzija.

Gamkrelisde: Za ozemeljsko celovitost je treba poskrbeti po mirni poti Gamkrelidse je napovedal tudi posvetovanja z drugimi podobno mislečimi strankami. Dodal je sicer še, da se v njegovi stranki tudi distancirajo od morebitnega članstva Gruzije v zvezi Nato. "Ni namreč jasno, v okviru katerih meja bi bili v zvezo sprejeti," je pojasnil Gamkrelidse. Zavzel se je še, da bi moral novi predsednik poskrbeti za ozemeljsko celovitost Gruzije po mirni poti.

Rusija za polno sodelovanje Abhazije in Južne Osetije v Ženevi Gruzijski separatistični pokrajini Abhazija in Južna Osetija bi morali polno sodelovati na pogovorih v Ženevi prihodnji mesec, je izjavil ruski zunanji minister Sergej Lavrov. Mednarodne pogovore o "načinih za zagotavljanje varnosti in stabilnosti v Abhaziji in Južni Osetiji" v Ženevi, ki naj bi se začeli 15. oktobra, sta na ponedeljkovem srečanju v Moskvi napovedala francoski predsednik Nicolas Sarkozy, in ruski predsednik Dmitrij Medvedjev. Kot je povedal Lavrov, je Rusija na ponedeljkovem srečanju dala jasno vedeti, da bi morali "Južna Osetija in Abhazija za razpravljalno mizo dobiti polnopravna sedeža".

Rusija vzpostavila diplomatske vezi z Abhazijo in Južno Osetijo Lavrov je tudi sporočil, da je Rusija vzpostavila diplomatske vezi z gruzijskima separatističnima regijama Abhazijo in Južno Osetijo. "Izmenjali smo note, ki predstavljajo dogovor o vzpostavitvi diplomatskih odnosov med Rusijo in Abhazijo ter Rusijo in Južno Osetijo," je sporočil Lavrov. Ruski zunanji minister je še povedal, da je Rusija hkrati z izmenjavo not o vzpostavitvi diplomatskih odnosov parafirala pogodbi o prijateljstvu, sodelovanju in medsebojni pomoči z Abhazijo in Južno Osetijo.

"To je še en korak v aneksiji gruzijskih suverenih ozemelj" Gruzija se je na rusko odločitev že odzvala. To je "po etničnem čiščenju še en korak v aneksiji gruzijskih suverenih ozemelj," je povedal namestnik gruzijskega zunanjega ministra Giga Bokeria. "Civilizirani svet ne bo tega nikoli trpel," je dodal.

Lavrov: Ruske sile bodo v Abhaziji in Južni Osetiji ostale še dolgo Lavrov je že pred tem povedal, da bodo ruske sile v Abhaziji in Južni Osetiji ostale še dolgo. "To je nujno potrebno, vsaj kar zadeva bližnjo prihodnost, da tako ne bi dopustili ponovitve oboroženih akcij." Ruski obrambni minister Anatolij Serdjukov je razkril, da bo Rusija v Južni Osetiji in Abhaziji po umiku iz ostalih delov Gruzije obdržala 7600 vojakov.

Ruska vojska se je sicer danes umaknila iz gruzijske vasi blizu separatistične pokrajine Abhazija. To je prvo znamenje začetka umika ruske vojske, dogovorjenega v ponedeljek v Moskvi.

"Sakašvili je lagal" Ruski zunanji minister je tudi obtožil gruzijskega predsednika Sakašvilija, da je lagal v navzočnosti vodstva EU. "Sakašvili je lagal, ko je Rusijo obtožil agresije nad Gruzijo, in to celo večkrat," je poudaril Lavrov. Sakašvili se je pozno v ponedeljek sestal s Sarkozyjem, ki je v spremstvu predsednika Evropske komisije Joseja Manuela Barrosa in visokega zunanjepolitičnega predstavnika EU Javierja Solane v Tbilisi dopotoval iz Moskve.

"Oprijemljivi dokazi", da je vojaški konflikt začela Rusija Po srečanju je Sakašvili izjavil, da je predstavnikom EU predstavil "oprijemljive dokaze", ki kažejo, da je vojaški konflikt na južnem Kavkazu začela Rusija in ne njegova država, kot trdi Moskva. "Rusi so začeli. Na klasičen način so vkorakali k nam, kar je bilo v 19. in 20. stoletju nekaj povsem običajnega. Na žalost se to dogaja tudi zdaj, v 21. stoletju," je dejal.

Generalni tožilec v Južni Osetiji Tajmuraz Kugajev je medtem sporočil, da je bilo v operaciji gruzijske vojske, ki jo je Tbilisi sprožil 7. avgusta, v tej pokrajini po potrjenih podatkih ubitih več kot 500 ljudi.

Rusija po zamrznitvi jedrskega sporazuma kritična do ZDA Rusija je odločitev ZDA, da odpovejo sporazum o sodelovanju na področju civilne jedrske energije, označila za "napačno" in "spolitizirano". Odločitev Washingtona je "udarec našemu sodelovanju in blokira pot dvostranskega sodelovanja na več civilnih jedrskih področjih, ki so v korist obema stranema", je sporočilo rusko zunanje ministrstvo.

Cheney: Svet je enoten v obsodbah ruskega posredovanja Ameriški podpredsednik Dick Cheney pa je v Rimu ponovil, da je svet enoten v obsodbah ruskega vojaškega posredovanja v Gruziji. Ob tem je poudaril, da je Rusija z vojaškim posredovanjem kršila suverenost Gruzije, sicer ene od držav nekdanje Sovjetske zveze.

"Mednarodna skupnost je enotna, ko gre za grajanje ruskega vojaškega posredovanja in v obsojanju enostranskih prizadevanj Rusije, da bi z vojaško silo spremenila mednarodno priznane gruzijske meje," je Cheney dejal po srečanju z italijanskim premierom Silviom Berlusconijem.