Torek,
8. 4. 2014,
7.50

Osveženo pred

8 let

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3

Natisni članek

Torek, 8. 4. 2014, 7.50

8 let

"Rusi, ki zasedajo naše zgradbe, so teroristi in kriminalci"(video)

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3
Ukrajinski predsednik Oleksandr Turčinov je zagrozil, da bodo ruske separatiste, ki so zasedli vladne zgradbe, obravnavali kot teroriste. Moskva pa svari Kijev, naj ne izziva državljanske vojne.

"Oblasti bodo obravnavale separatiste in teroriste, ki so vzeli v roke avtomatsko orožje in zasedli zgradbe, skladno z ustavo in zakonom - kot teroriste in kriminalce," je dejal Turčinov na seji parlamenta, ki razpravlja o zaostritvi kazni za separatizem in druga kazniva dejanja proti državi.

Ob tem je zagotovil, da varnostne sile ne bodo uporabile orožja proti mirnim protestnikom. Turčinov je še povedal, da se oblasti soočajo s poskusi provokacij separatistov na območju Dnjepropetrovska in Nikolajevska.

Moskva svari Kijev, naj ne povzroči državljanske vojne v Ukrajini Rusko zunanje ministrstvo pa je posvarilo ukrajinske oblasti, naj ne uporabijo sile proti proruskim aktivistom v vzhodnih ukrajinskih pokrajinah.

Rusko zunanje ministrstvo je dodalo, da imajo informacije, da ukrajinske oblasti na jugovzhod Ukrajine, predvsem v Doneck, pošiljajo varnostne sile in prostovoljce iz nacionalne garde, pa tudi pripadnike skrajnega nacionalističnega gibanja Desni sektor. Po trditvah Moskve v operaciji sodeluje tudi 150 "ameriških plačancev" ameriškega zasebnega varnostnega podjetja Greystone, ki so oblečeni v uniforme ukrajinskih specialnih enot, kar je vzrok za dodatno zaskrbljenost.

V odzivu na nemire v Donecku, Harkovu, Lugansku in drugih delih vzhodne Ukrajine so na spletni strani ruskega zunanjega ministrstva še zapisali, da naj Kijev preneha za vse težave v Ukrajini kriviti Moskvo.

Objavljeno sporočilo je sledilo sinočnjemu telefonskemu pogovoru med ukrajinskim zunanjim ministrom Andrejem Dešicjo in ruskim vodjem diplomacije Sergejem Lavrovom, piše spletna stran BBC.

Ustavna reforma bi zagotovila pravice vseh regij "Kot smo že nekajkrat poudarili, brez temeljite ustavne reforme v Ukrajini, ki bi zagotavljala uresničevanje interesov vseh regij v Ukrajini, spoštovanje pravice do ruskega in drugih jezikov ter kulturnih, socialnih-ekonomskih pravic ni mogoče pričakovati dolgoročne stabilnosti v Ukrajini," so še sporočili iz ruskega zunanjega ministrstva.

Nato svari Rusijo pred dodatnim vmešavanjem v Ukrajini Generalni sekretar zveze Nato Anders Fogh Rasmussen je opozoril Rusijo, da bi naredila zgodovinsko napako, če bi se še dodatno vmešavala v Ukrajini. Ob tem je Moskvo pozval, naj naredi korak nazaj po zadnji zaostritvi razmer na vzhodu Ukrajine.

Kerry predlaga neposredne pogovore vseh vpletenih strani Ameriški državni sekretar John Kerry pa je v telefonskem pogovoru ruskega zunanjega ministra Sergeja Lavrova opozoril, da bodo novi poskusi Rusije za destabilizacijo razmer v Ukrajini imeli za posledico nove sankcije proti Rusiji. Kerry je Lavrovu predlagal, da bi za umiritev položaja v desetih dneh pripravili neposredne pogovore med Rusijo, Ukrajino, ZDA in Evropsko unijo.

Po Kerryjevih besedah bi nove nemire lahko Kremelj izkoristil kot pretvezo za vojaško posredovanje, kot da se je zgodilo v primeru krimskega polotoka. Kot je še dejal, Moskva z "nelegitimnimi in nezakonitimi prizadevanji poskuša destabilizirati suvereno državo", zato obstaja možnost novih sankcij proti njej.

Bildt: Maj odločilen mesec za razplet v Ukrajini V Evropski uniji so se ostro odzvali na dogajanje na vzhodu Ukrajine. Švedski zunanji minister Karl Bildt je na svojem Twitter profilu zapisal, da bo maj odločilen mesec v ruski strategiji glede destabilizacije razmer v južni in vzhodni Ukrajini. "Zapomnite si datume 9., 11. in 25. maj," je še zapisal Karl Bildt.

Poslopje regionalne vlade v Harkovu spet pod ukrajinskim nadzorom Sedež regionalne vlade v Harkovu, kjer so včeraj proruski aktivisti poskušali razglasiti "Harkovsko neodvisno republiko", je znova v ukrajinskih rokah. V t. i. antiteroristični akciji, kot je na svojem Facebook profilu zapisal notranji minister Ukrajine Arsen Avakov, je bilo aretiranih 70 ljudi, akcija pa se je končala brez uporabe sile, so še zapisali v ruski izdaji spletnega BBC.

V nemirih v mestu Nikolajev na jugu Ukrajine pa je bilo huje ranjenih okrog 10 ljudi, so sporočili iz ukrajinskega zunanjega ministrstva.

Ukrajinski parlament bo danes razpravljal o zakonu, ki predvideva strožje kazni za separatizem in ostale zločine proti državi.

Zaradi nemirov v Ukrajini dražja nafta Cene nafte so se danes zvišale ob bojaznih zaradi nemirov v Ukrajini. Ameriška nafta je malenkost pod 101 dolarjem, severnomorska brent pa nekoliko nad 106 dolarji za 159-litrski sod. Teksaška lahka nafta, ki bo dobavljena maja, se je do popoldneva po singapurskem času podražila za 51 centov na 100,95 dolarja. Cena severnomorske nafte brent za dobavo v maju je pridobila 26 centov na 106,08 dolarja.