Nedelja,
7. 9. 2008,
12.49

Osveženo pred

8 let, 6 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek.

Termometer prikaže, kako vroč je članek.

Thermometer Blue Green 4

Natisni članek

Natisni članek

Nedelja, 7. 9. 2008, 12.49

8 let, 6 mesecev

Riceova za tesnejše sodelovanje s Severno Afriko

Termometer prikazuje, kako vroč je članek.

Termometer prikaže, kako vroč je članek.

Thermometer Blue Green 4
Ameriška državna sekretarka Condoleezza Rice, ki se ta konec tedna mudi na obisku v Severni Afriki, je pozvala k tesnejšemu sodelovanju ZDA s severnoafriškimi državami v boju proti terorizmu.

Po petkovem zgodovinskem obisku v Libiji je Riceova v soboto obiskala Tunizijo in Alžirijo, danes pa še Maroko.

Kot je dejala Riceova, je sodelovanje s severnoafriškimi zavezniki dobro. "A vedno je možno izboljšati izmenjavo podatkov in zagotoviti, da imaš na voljo vse prave kanale za nudenje tehnične podpore," je dodala.

To je njen prvi obisk na položaju državne sekretarke v tej regiji, ki postaja zaradi naftnega bogastva, nezakonitega preseljevanja in terorizma strateško vedno bolj pomembna.

"Radi bi čim bolj izpraznili Guantanamo" Med obiskom v Alžiriji in Tuniziji se je pogovarjala tudi o usodi severnoafriških zapornikov v ameriškem vojaškem oporišču Guantanamo na Kubi. "Radi bi čim bolj izpraznili Guantanamo, takoj ko bo možno," je dejala po srečanju z alžirskim predsednikom Abdelazizom Boutefliko. "To bi radi storili, a ne smemo pozabiti, da ne smemo na ulice spustiti nevarnih ljudi," je dodala.

Tunizijo pozvala k demokratičnim reformam Na srečanju s tunizijskim predsednikom Zino el Abidinom Ben Alijem pa je še pozvala k demokratičnim reformam. "Govorila sva o tukajšnjih notranjih zadevah in o poteku reform," je dejala. "Prišlo je do nekaterih političnih reform. A upamo, da se bo Tunizija še bolj potrudila," je dodala.