Četrtek,
10. 7. 2008,
19.25

Osveženo pred

8 let, 3 mesece

Termometer prikazuje, kako vroč je članek.

Termometer prikaže, kako vroč je članek.

Thermometer Blue Green 4

Natisni članek

Četrtek, 10. 7. 2008, 19.25

8 let, 3 mesece

Razmere v libanonskem Tripoliju so se umirile

Termometer prikazuje, kako vroč je članek.

Termometer prikaže, kako vroč je članek.

Thermometer Blue Green 4
Tripoli - Sektaško nasilje, ki je v Tripoliju na severu Libanona izbruhnilo v torek zvečer in po najnovejših podatkih terjalo štiri smrtne žrtve, se je danes končalo.

Libanonska vojska pa je z okrepljenimi četami in vozili zasedla območje spopadov. "Da bi končali kršitev varnosti prebivalcev na območju, je vojaško poveljstvo oznanilo, da bo okrepilo svojo prisotnost na občutljivih območjih," je v izjavi sporočila libanonska vojska. "Vojska se bo soočila s tistimi, ki so sprožili nasilje, vse strani pa poziva, naj pokažejo mirnost in dovolijo vojski, da prevzame nadzor nad situacijo," so še sporočili. Nekaj prebivalcev pobegnilo z domov Spopadi so potekali na glavni cesti, ki ločuje četrti Bab al Tebbaneh in Jabal Mohsen. Spopadi v četrti Bab al Tebbaneh so se v sredo še okrepili, zaradi česar je več deset prebivalcev pobegnilo z domov.

Večina prebivalcev Bab al Tebbaneha je sunitov, ki podpirajo prozahodno libanonsko vlado, medtem ko v Jabal Mohsenu živijo pretežno alavitski muslimani, pripadniki veje šiizma. Ti večinoma podpirajo opozicijo, ki uživa podporo Sirije in Irana.

Spopadi so izbruhnili, medtem ko si politične stranke v državi prizadevajo oblikovati vlado narodne enotnosti, h kateri poziva maja v Katarju dosežen dogovor med prozahodno vlado in opozicijo pod vodstvom šiitskega gibanja Hezbolah. Zaradi stalnih nesoglasij glede ministrskih stolčkov v Bejrutu še niso uspeli doseči dogovora glede vlade.