Sobota,
12. 7. 2008,
10.12

Osveženo pred

8 let, 3 mesece

Termometer prikazuje, kako vroč je članek.

Termometer prikaže, kako vroč je članek.

Thermometer Blue Green 4

Natisni članek

Sobota, 12. 7. 2008, 10.12

8 let, 3 mesece

Raul Castro opozarja Kubance pred težkimi časi

Termometer prikazuje, kako vroč je članek.

Termometer prikaže, kako vroč je članek.

Thermometer Blue Green 4
Kubanski predsednik je svojim rojakom sporočil, naj zaradi učinkov mednarodne gospodarske krize pričakujejo težke čase, vključno z večjim vladnim nadzorom plač in večjim obsegom dela.

Ob tem je brat in naslednik revolucionarnega voditelja Fidela Castra Kubancem pojasnil, naj ne računajo na hitra splošna povišanja plač. "Moja dolžnost je, da govorim odkrito, ker bi bilo neetično ustvarjati napačna pričakovanja. Če bi vam povedal drugače, bi bilo to zavajajoče," je ob koncu prvega rednega zasedanja kubanske narodne skupščine povedal 77-letni Raul Castro. Državljane je tudi pozval, naj povečajo kmetijske dejavnosti.

Na zasedanju, ki ga je odprl predsednik narodne skupščine Ricardo Alarcon, so sicer razpravljali o vrsti reformnih ukrepov, s katerimi bi ublažili socialne in gospodarske težave komunistične Kube. Fidel Castro, ki se je junija po več mesecih znova pojavil na televiziji, se zasedanja ni udeležil.

Povprečna mesečna plača znaša okoli 13 evrov Raul Castro je naraščajočim cenam energentov in hrane pripisal krivdo za to, da Kuba ni zbrala dovolj potrebnih sredstev za povišanje plač. Vlada naj bi problem plač preučila. Povprečna mesečna plača znaša na Kubi okoli 13 evrov.

Narodna skupščina je sprejela tudi deklaracijo, v kateri poziva mednarodno skupnost k podpori Kube pri njenih prizadevanjih za izpustitev petih Kubancev, zaprtih v ZDA zaradi vohunjenja.