Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Četrtek,
26. 5. 2011,
12.07

Osveženo pred

8 let

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2

Natisni članek

aretacija

Četrtek, 26. 5. 2011, 12.07

8 let

Ratko Mladić končno za zapahi

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2
V Srbiji so prijeli najbolj iskanega haaškega obtoženca Ratka Mladića. Zaslišanje je preiskovalni sodnik prekinil zaradi slabega zdravstvenega stanja Mladića.

Mladića so po aretaciji odpeljali na zaslišanje pred posebno sodišče za vojne zločine v Beogradu. Zaslišanje so pozneje prekinili zaradi slabega psihofizičnega stanja obtoženca. Kot je pojasnil njegov odvetnik Miloš Šaljič, Mladić ni mogel odgovarjati na vprašanja preiskovalnega sodnika. Dejal je še, da je nekdanji vojaški vodja bosanskih Srbov na zaslišanju govoril nepovezano, preiskovalni sodnik Milan Dilparić pa iz njega ni izvlekel niti osebnih podatkov.

Izjavil je, da priznava haaškega sodišča Po besedah Šaljića bodo Mladića pregledali zdravniki, v petek pa je pričakovati nov poskus zaslišanja Mladića, ki je pred roko pravice bežal kar 16 let. Mladićev odvetnik je še povedal, da se Mladić zaveda tega, da so ga aretirali in kje se nahaja, pa tudi, da je obtoženi dejal, da ne priznava haaškega Mednarodnega sodišča za vojne zločine na ozemlju nekdanje Jugoslavije.

Vprašal je po svoji družini Mladić je po besedah njegovega odvetnika tudi vprašal po svoji družini. Ta naj bi ga sicer po napovedih Šaljića obiskala v petek.

O izročitvi Haagu mora odločiti sodišče v Beogradu Proces izročitve haaškemu Mednarodnemu sodišču za vojne zločine na območju nekdanje Jugoslavije se je sicer začel že z njegovo aretacijo. Po besedah državnega sekretarja na srbskem pravosodnem ministrstvu Slobodana Homena mora posebno sodišče za vojne zločine odločiti, ali so izpolnjeni pogoji za njegovo izročitev Haagu.

Enak postopek ob izročitvi Karadžića V treh dneh od sprejema odločitve sodišča se lahko Mladić nanjo pritoži, nato pa mu mora pritožbeni senat na pritožbo odgovoriti v treh dneh. Po odločitvi o pritožbi bodo predlog za izročitev posredovali pravosodnemu ministrstvu, ki bo sprejelo končno odločitev o izročitvi, je povedal Homen. Pojasnil je še, da bo tudi tokrat potekal enak postopek kot leta 2008 ob izročitvi političnega voditelja bosanskih Srbov Radovana Karadžića.

Aretirali so ga na domu sorodnika Mladića naj bi prijeli v Lazarevu pri Zrenjaninu na severu Srbije, v "hiši z rumeno fasado", poroča srbski radio B92, ki dodaja, da naj bi šlo za hišo Mladićevega sorodnika, 59-letnega B. M. Kot je dejal srbski predsednik Boris Tadić v neposrednem televizijskem prenosu, so koordinirano akcijo izpeljali pripadniki srbske varnostno-obveščevalne službe BIA in službe za odkrivanje vojnih zločinov. Po poročanju srbske televizije RTS so posebne enote vdrle v hišo zjutraj ob 5.30. Akcija naj bi bila hitra in tiha, čeprav naj bi imel Mladić pri sebi dve pištoli.

Operacijo je Tadić osebno nadzoroval Operacijo naj bi po besedah neimenovanega srbskega predstavnika osebno nadzoroval sam Tadić, podobno kot je bil ameriški predsednik Barack Obama nedavno tesno vpleten v lov za vodjo Al Kaide Osamo bin Ladnom.

Kot poroča B92, se Mladić aretaciji ni upiral. Bil naj bi precej ostarel, poročajo pa tudi, da naj bi imel eno roko hromo.

Njegova družina je šokirana Odvetnik Šaljić je povedal, da je bila Mladićeva družina ob novici o aretaciji šokirana. Presenečeni so bili tudi krajani Lazareva, ki so trdili, da Mladića niso nikoli videli. Prišlo pa je do manjšega prerivanja med vaščani in novinarji, ki so preplavili vas, ki leži kakih 60 kilometrov severno od Beograda

Poostreni varnostni ukrepi po Srbiji Direktor srbske policije Milorad Veljović je sporočil, da bodo zaradi aretacije Mladića v Beogradu in drugod po državi "znatno povišali" varnostne ukrepe zaradi zaščite diplomatsko-konzularnih predstavništev tujih držav. V Beogradu so varnostne ukrepe že okrepili na območju parlamenta, televizije RTS in predsedstva.

Protesti v središču Beograda V središču Beograda se je nocoj zbralo okoli 200 ljudi, ki so protestirali zaradi aretacije Mladića. Po opozorilu policije, da njihovo zborovanje ni bilo prijavljeno, so se protestniki razšli. Večina protestnikov se je razpršila po okoliških ulicah. Ostala je le še ena skupina okoli 30 demonstrantov, ki nosi srbsko zastavo in Mladićevo sliko.

Molitve za zdravje Mladića V Lazarevu, vasi blizu Zrenjanina, kjer so nekdanjega vojaškega vodjo bosanskih Srbov davi prijele srbske varnostne sile, pa so potekale molitve za zdravje Mladića.

"Srbija je dokazala, da spoštuje vladavino prava" Potem ko je bil sedaj 69-letni Mladić 16 let na begu, je Srbija tako vendarle prijela nekdanjega poveljnika bosanskih Srbov, ki je obtožen tudi genocida, in sicer najhujšega genocida po drugi svetovni vojni, v katerem je bilo v Srebrenici leta 1995 ubitih več kot 8000 Bošnjakov. Tadić je dejal, da je Srbija s tem končala težko obdobje svoje zgodovine in "odstranila madež s Srbije in pripadnikov srbskega naroda, kjerkoli že so". Izrazil prepričanje, da je tako Srbija dokazala, da spoštuje vladavino prava in da so se ji s tem odprla vsa vrata za članstvo v Evropski uniji.

"Čestitam vsem odgovornim za uspešno operacijo" "Zelo sem ponosen ob opravljenem delu. Čestitam vsem odgovornim za uspešno operacijo. Za Srbijo je dobro, da je ta stran zgodovine zaprta in da skupaj delamo za boljšo in uspešnejšo družbo v tem delu Evrope. Prepričan sem, da so zdaj tudi odprta vrata za članstvo Srbije v EU," je med drugim dejal Tadić. Ocenil je tudi, da je s tem storjen korak naprej k polni spravi v regiji. Varnostni svet ZN pa je pozval k izvedbi neodvisne preiskave o domnevni trgovini s človeškimi organi na Kosovu.

Ponovil je, da bo Srbija dokončala sodelovanje s haaškim sodiščem ter da bo prijela in izročila še zadnjega haaškega obtoženca Gorana Hadžića, takoj ko bo dostopen državnim organom. Izrazil je prepričanje, da bodo sedaj padle v vodo kritične ugotovitve glavnega tožilca haaškega sodišča Sergea Brammerza. V poročilu o sodelovanju Srbije s haaškim sodiščem, ki naj bi ga 6. junija predstavil v VS ZN, je Brammerz zapisal, da prizadevanja Beograda za prijetje Mladića niso zadostna, je danes še pred prijetjem Mladića poročal EUObserver, ki je pridobil dele poročila.

"Preiskave še niso končane" Srbski predsednik je še poudaril, da se s tem ne bodo končale preiskave proti tistim, ki so pomagali Mladiću pri skrivanju, saj bodo ugotovili, kje in kdo ga je skrival. V komentarju ob dejstvu, da je do aretacije Mladića prišlo ravno ob obisku visoke zunanjepolitične predstavnice EU Catherine Ashton v Beogradu, je Tadić dejal, da je Ashtonova ena tistih, ki verjamejo v Srbijo, za kar se ji je zahvalil.

Uporabljal je ime Milorad Komadić Na vprašanje, ali po prijetju Mladića pričakuje, da bo v državi prišlo do neredov, je Tadić dejal, da ne pričakuje, da bo država zapadla v politično nestabilnost. Tisti, ki bodo to skušali storiti, pa bodo aretirani in kaznovani. Da so v Srbiji morda danes prijeli Mladića, so prvi poročali hrvaški in srbski mediji, ki so navajali, da je srbska policija v tajni operaciji prijela Milorada Komadića, ki bi lahko bil Mladić. Akcijo naj bi izvedli po prijavi, da je omenjeni zelo podoben Mladiću in da ima nekatere njegove identifikacijske značilnosti.

Nagrada za informacije o Mladiću je znašala deset milijonov evrov Kdo ga je prijavil, še ni znano, je pa srbska vlada za informacijo, ki bi privedla do aretacije Mladića, ponujala nagrado deset milijonov evrov.

Lažno ime je izpeljal iz pravega Zanimivo je, da je lažno ime Milorad Komadić sestavil le z majhno spremembo svojega pravega imena. Kot piše srbski časnik Blic, je takšno lažno ime najverjetneje izbral zato, da bi si lažje zapomnil novo identiteto. Znano je, da so številni ljudje na begu, ki so se skrivali pod lažnimi imeni, v trenutkih izčrpanosti ali nepazljivosti izdali same sebe, ker so nehote povedali svoje pravo ime. Mladić pa je v lažnem imenu praktično zadržal pravo in ga je tako lažje sprejel kot svojo novo identiteto.

Ne spreglejte