Ponedeljek,
5. 8. 2013,
21.02

Osveženo pred

4 mesece, 1 teden

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2

Natisni članek

ramazan nemška vojska

Ponedeljek, 5. 8. 2013, 21.02

4 mesece, 1 teden

Ramazan v nemški vojski

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2
V nemški vojski je vse več muslimanov, zato se tudi v Bundeswehru trudijo, da bi jim v času ramadana omogočili postenje.

Med 250.000 pripadniki nemške vojske je okoli dva tisoč muslimanov. V času ramazana, muslimanskega svetega meseca, ko se v dnevnem času postijo, je njihova služba še posebno težka. Chaouki Aakil, desetnik logističnega bataljona, se zaveda, da je letos še posebno težko, ker je postni mesec poleti. "Dnevi so dolgi in tudi vroče je. Toda naša služba zahteva nenehno koncentracijo. Zato se takrat, ko smo bili na misiji v Afganistanu, nismo postili, bi bilo preveč nevarno," je povedal za Deutsche Welle.

Letos, ko službuje v Nemčiji, se posti, čeprav vsak dan hodi v službo v nemško vojsko. "Seveda je post, medtem ko si v nemški vojski, zelo težka naloga," pove. Kljub temu sodeluje v vseh treningih in usposabljanjih. S kuharjem v menzi se je dogovoril, kdaj naj mu pusti pripravljeno hrano, da jo bo pojedel, ko pade mrak in ponoči.

Mnogo muslimanov, ki so v službi v nemški vojski, se vsako leto srečuje z dilemo, ali biti lojalen vojski ali upoštevati verske zapovedi. Prav zaradi medicinskih razlogov se je izjemno nevarno postiti v času ekstremnih situacij. "Na misijah je potrebna visoka stopnja koncentracije," je opomnil Michael Faust, vodja kölnske univerzitetne klinike: "Nujno je uživati vsaj vodo. Telo lahko preživi brez hrane, če kalorije vnesemo pred postenjem ali po tem. To sicer ni priporočljivo, ni pa nič dramatičnega, če se tako prehranjujejo." Vseeno pa ostaja vprašanje koncentracije.

Obstajajo tudi izjeme, muslimani, ki se jim ni treba postiti v času ramazana: "Bolni, popotniki, nosečnice, doječe matere in stari ljudje so izvzeti iz posta. Prav tako ljudje, ki imajo zelo zahtevne službe," je omenil islamski profesor Erol Purlu: "Post je namenjen krepitvi zdravja, ne pa škodovanju."

Vojska se je prilagodila Na sploh pa je nemška vojska dovzetna za posebne prehranjevalne navade svojih vojakov. Tako je na jedilnikih tudi meni s halal hrano, ki se tudi pripravlja v ločenem delu vojaških kuhinj. Prav tako kuharji uporabljajo kuhinjski pribor samo za pripravo halal hrane, ki jo skladiščijo ločeno od druge hrane. "V vojašnici je res poskrbljeno za to, bolje kot v marsikateri delavski menzi," je poudaril desetar Aakil.

Nemška vojska vojakom tudi omogoči, da imajo v času praznika, ki sledi svetemu mesecu, proste dni, ki jih lahko preživijo s svojo družino. Če so nameščeni v kraju, kjer je tudi njihova družina, pa jim v času ramazana omogočijo, da večer preživijo doma, da lahko skupaj jedo prvi obrok po dnevnem postenju. "Čeprav pa je postenje v poletnih mesecih v vojski pravi izziv," je dodal Aakil.