Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Četrtek,
12. 1. 2012,
12.23

Osveženo pred

8 let

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2

Natisni članek

Rusija Vladimir Putin

Četrtek, 12. 1. 2012, 12.23

8 let

Putin v volilnem programu napoveduje konec represije

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2
Ruski premier Vladimir Putin je objavil svoj program za predsedniške volitve marca letos, v katerem je napovedal odpravo policijske represije in vzpostavitev nadzora civilne družbe nad oblastmi.

Ruski premier, ki se bo na volitvah 4. marca potegoval za že tretji predsedniški mandat, je program objavil na spletni strani putin2012.ru. Program je Putin objavil mesec dni po začetku proti njemu uperjenih protestov na ruskih ulicah, na katerih so množice demonstrirale zaradi decembrskih parlamentarnih volitev, ki so jih po mnenju opozicije in opazovalcev zaznamovale številne poneverbe. Oblasti proti protestnikom niso ukrepale, je pa bil Putin doslej do njih kritičen in je poudarjal, da demonstracije vodijo iz tujine, pri čemer je s prstom še posebej pokazal na ZDA.

"Ta razmere kazijo našo družbo, ki postaja moralno nezdrava" Putin je verjetno v luči teh protestov v program med drugim zapisal, da je treba na novo preučiti celoten sistem javne varnosti in ustaviti pretirano nagnjenost varnostnih organov k represiji. "Ta razmere kazijo našo družbo, ki postaja moralno nezdrava," je še zapisal. Ruski premier je prav tako napovedal, da bo v primeru izvolitve vzpostavil resnično delujoče mehanizme nadzora civilne družbe nad oblastmi, predvsem zaradi boja proti korupciji.

Rusija bo še naprej zavračala poskuse vsiljevanja volje iz tujine Na zunanjepolitičnem področju je Putin medtem ostal pri enaki usmeritvi kot doslej. Rusom je tako v programu obljubil, da se bo boril proti vsakršnim poskusom zahodnih držav, da bi Moskvi vsiljevale svojo voljo. "Enostranske ukrepe naših partnerjev, ki ne bodo upoštevali mnenja Rusije in njenih interesov, bomo ocenili in nanje primerno odgovorili," je zapisal. "Pravil politične igre in mednarodnega gospodarstva ni mogoče določati za hrbtom Rusije ali v nasprotju z njenimi interesi," je še navedel ruski premier.

Putin napovedal nadaljnjo drastično modernizacijo ruske vojske Sicer pa je predsedniški kandidat napovedal tudi nadaljnjo drastično modernizacijo ruske vojske, v skladu s katero naj bi vojake opremili z novim, naprednejšim orožjem, posebno pozornost pa posvetili njihovi varnosti tako na bojišču kot v mirnem času.

Položaj predsednika je že zasedal dva zaporedna mandata Putin velja za najverjetnejšega zmagovalca marčevskih predsedniških volitev. Položaj predsednika je že zasedal dva zaporedna mandata med letoma 2000 in 2008, nato pa je moral Kremelj zapustiti, saj ni mogel opravljati treh zaporednih mandatov. Odtlej je opravljal funkcijo premiera.

Računa na zmago v prvem krogu Kot je sporočil njegov tiskovni predstavnik Dmitrij Peskov, premier računa na zmago v prvem krogu predsedniških volitev, za kar potrebuje najmanj 50 odstotkov glasov. Opazovalci medtem zaradi vedno nižje podpore, ki jo kažejo javnomnenjske raziskave, ne izključujejo več možnosti, da bi prišlo do drugega kroga.

Putin se ne bo udeleževal predvolilnih televizijskih soočenj Peskov je napovedal tudi, da se Putin zaradi natrpanega delovnika ne bo udeleževal predvolilnih televizijskih soočenj. Je pa Peskov volivce povabil, naj svoja mnenja s predsedniškim kandidatom delijo na spletni strani, na kateri je objavljen tudi volilni program.

Odzivi državljanov predvsem negativni Več državljanov je premiera na njegovi spletni strani pozvalo, naj zapusti politiko. "Prosim, zapusti politiko. Razumemo, da je moč mamilo, a to bi bilo dostojanstveno dejanje," je zapisal eden izmed obiskovalcev strani, podpisan kot Andrej Antonenko.

Nek drug obiskovalec, Arkadij Višnjev, je Putina zaprosil, naj izstopi iz predsedniške tekme, saj naj bi bilo to najbolj koristno dejanje za državo. Blogerka Svetlana Sorokina je podobno Putinu predlagala, naj odstopi tako s položaja premiera kot od predsedniške tekme.

Ti komentarji, zapisani le nekaj ur po odprtju spletne strani, so bili med peterico najbolj všečnih. A vsi komentatorji le niso bili negativni. Med peterico najbolj všečnih je bil tudi komentar Ekaterine Zvereve, ki je zapisala: "Želim vam uspeh na volitvah. Ste najboljša oseba na svetu".

Ne spreglejte