Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Ponedeljek,
16. 1. 2012,
18.47

Osveženo pred

8 let

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1

Natisni članek

Rusija Vladimir Putin

Ponedeljek, 16. 1. 2012, 18.47

8 let

Putin poziva k dialogu

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1
Ruski premier Vladimir Putin je po nedavnih množičnih protestih in kritikah opozicije prvič izrazil pripravljenost na dialog o prihodnosti države, prioritetah in razvoju države.

"Potrebujemo širok dialog o prihodnosti, o nacionalnem razvoju in nacionalnih perspektivah," je v prispevku, objavljenem na svoji spletni strani www.putin2012.ru, zapisal Putin, ki se bo na marčevski volitvah potegoval za predsedniški položaj. Dodal je, da je njegov prispevek poziv k temu.

"Državljani morajo imeti možnost, da sodelujejo v širokem dialogu z oblastmi" Po Putinovem mnenju morajo imeti državljani Rusije možnost, da "sodelujejo v širokem dialogu z oblastmi o prihodnosti in prioritetah razvoja države". Premier je ob tem ocenil, da ne more biti prave demokracije, če se politične odločitve sprejemajo brez večinskega prebivalstva in če politika ne odraža njihovih interesov.

Putin: O čem predlagajo, da se dogovorimo? Putin se je v prispevku dotaknil tudi množičnih protestov, ki so sledili po spornih decembrskih parlamentarnih volitvah, za katere opozicija trdi, da so bile nepoštene. "Danes je veliko govora o različnih oblikah političnega procesa," je zapisal Putin. "Toda, o čem predlagajo, da se dogovorimo? O tem, kako vzpostaviti oblast? Jo predati 'boljšim ljudem'? In kaj se bo nato zgodilo? Kaj bomo dejansko storili?" se je vprašal Putin. Po Putinovem mnenju se v Rusiji ne govori o tem, kaj storiti po volitvah, in to po njegovem ne ustreza interesom države in razvoju družbe.

Putin velja za najverjetnejšega zmagovalca volitev Ruski premier, ki se bo na volitvah 4. marca potegoval za že tretji predsedniški mandat, je nedavno na svoji spletni strani objavil volilni program. V njem je med drugim napovedal odpravo policijske represije in vzpostavitev nadzora civilne družbe nad oblastmi. Putin sicer velja za najverjetnejšega zmagovalca volitev.

"Če si Putin resnično želi dialog, bi moral prisluhniti zahtevam ljudi" Številni v Rusiji se ne strinjajo s tretjim predsedniškim mandatom Putina, ki je v Kremlju vladal že med letoma 2000 in 2008. "Če si Putin resnično želi dialog, bi moral prisluhniti zahtevam ljudi," je dejal vodja stranke Jabolko Sergej Mitrohin.

Opozicija se protestom ne namerava odpovedati Na množičnih protestih v Moskvi proti domnevnim prevaram med parlamentarnimi volitvami so protestniki tudi izražali kritike na račun Putina in njegove stranke Enotna Rusija ter zahtevali več demokracije. Sicer pa so tudi drugi krogi v Rusiji, med njimi ruska Cerkev in intelektualci, Putina pozvali, naj resno prisluhne pozivom k spremembam v državi. Opozicija se protestom, kot kaže, ne namerava odpovedati. Naslednje množične proteste je napovedala za 4. februar, mesec dni pred predsedniškimi volitvami. To bo že tretji večji množični povolilni shod po volitvah 4. decembra lani.

Ne spreglejte