Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Petek,
1. 6. 2012,
8.23

Osveženo pred

8 let

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3

Natisni članek

Petek, 1. 6. 2012, 8.23

8 let

Putin in Lukašenko v Minsku izpostavila tesne vezi

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3
Ruski predsednik Vladimir Putin in predsednik Belorusije Aleksander Lukašenko sta na pogovorih v Minsku v četrtek izpostavila medsebojne tesne vezi.

"Dejstvo, da je moj prvi obisk v tujini v bratski Belorusiji, gotovo odraža naravo naših odnosov," je dejal Putin po večernih pogovorih v rezidenci Lukašenka pri Minsku.

Lukašenko: Belorusija je najtesnejša zaveznica Rusije Lukašenko je Putinu zagotovil, da je Belorusija - nekdanja sovjetska republika, ki je na slabem glasu zaradi kršenja človekovih pravic - "najtesnejša in najbolj zvesta zaveznica" Rusije.

Putin je dejal, da je Belorusija v zadnjem času prejela gospodarsko pomoč v vrednosti pet milijard dolarjev. Lani pa je od skupine nekdanjih sovjetskih republik, ki jo vodi Moskva, dobila tri milijarde dolarjev posojila. Glede slednjega je Putin po pogovorih povedal, da so dosegli dogovor, da bo Minsk prejel tretjo tranšo posojila.

Sporočila sta tudi, da sta govorila o načrtih za gradnjo jedrske elektrarne v Belorusiji in oblikovanju skupnega avtomobilskega holdinga. Lukašenko je še dejal, da imata državi enako stališče glede vzpostavitve evroazijske gospodarske skupnosti, ki naj bi jo oblikovali s Kazahstanom do leta 2015.

Voditelja sta v skupni izjavi še poudarila, da bosta državi usklajevali prizadevanja za preprečitev vmešavanja tretjih držav v njihove notranje zadeve in sprejemali sankcije proti njim.

To je bil prvi obisk Putina v tujini, odkar je znova prevzel predsedniški položaj, do njega pa prihaja, potem ko je Putin maja zavrnil osebno povabilo ameriškega predsednika Baracka Obama na pogovore v Belo hišo. Lukašenko, ki ga Washington označuje za zadnjega evropskega diktatorja, je v četrtek Putina ob prihodu osebno pričakal na letališču, nato pa sta se skupaj odpeljala v njegovo rezidenco.

Putin bo obiskal še Nemčijo in Francijo Po Minsku bo Putin danes odpotoval v Berlin na pogovore z nemško kanclerko Angela Merkel, nato pa se bo v Parizu srečal še s francoskim predsednikom Francoisom Hollandeom.

V središču bodo gotovo razmere v Siriji, saj želi Zahod Rusijo, stalno članico VS ZN, prepričati v ostrejše ukrepe proti režimu v Damasku, še posebej po pokolu v sirski vasi Houla, v katerem so provladne milice in vladne sile ubile 108 civilistov. Moskva je v četrtek že sporočila, da stališča do Sirije ne bo spreminjala.

Ne spreglejte