SiolNET. Novice Svet
3

termometer

  • Messenger
  • Messenger

Prva dama IMF pod lupo preiskovalcev (video)

3

termometer

 | Foto:
Proti generalni direktorici Mednarodnega denarnega sklada (IMF) Christine Lagarde je bila uvedena uradna preiskava zaradi "malomarnosti" v primeru, ko je bila še francoska finančna ministrica.

Legardova je po že četrtem zaslišanju na sodišču pravice sporočila, da je pod lupo preiskovalcev, da pa ni bila uradno obtožena. Zaradi preiskave ne namerava odstopiti s položaja generalne direktorice IMF.

Sodišče pravice preiskuje in vodi pregon proti ministrom za kazniva dejanja, ki so jih zagrešili med opravljanjem dolžnosti. V Franciji ima uvedba uradne preiskave skoraj takšno težo kot vložitev obtožnice, do nje pa pride, ko se preiskovalni sodnik odloči, da je treba določen primer preiskati. To sicer ne pomeni, da v vsakem primeru pride do sojenja.

Banka naj bi podcenila vrednost Adidasa Primer zadeva izplačilo odškodnine v višini 400 milijonov evrov poslovnežu Bernardu Tapieju leta 2008. Tapie, nekdanji minister v vladi Pierra Beregovoya, je tožil državo, ker naj bi banka Credit Lyonnais, ki je bila takrat v državni lasti, leta 1993 slabo izpeljala prodajo njegovega deleža v družbi Adidas (delež je prodal, da bi lahko postal minister v kabinetu socialističnega predsednika Francoisa Mitteranda). Trdil je, da mu mora po propadu Credit Lyonnais država izplačati odškodnino, saj naj bi banka v času prodaje zavestno podcenila vrednost Adidasa.

Primer se je vlekel več let, dokler ni Lagardova kmalu po tistem, ko je leta 2007 prevzela vodenje finančnega ministrstva, odredila arbitražo. Tapie, ki je bil osem mesecev v zaporu zaradi škandala o prirejanju nogometnih tekem, je nato leta 2008 dobil 285 milijonov evrov odškodnine, z obrestmi skupno 400 milijonov.

V zameno za odškodnino podprl Sarkozyja? Tapie je bil minister v času socialističnega predsednika Francoisa Mitteranda, vendar je na predsedniških volitvah leta 2007 in 2012 podprl kandidata desnice Nicolasa Sarkozyja. Njegova podpora Sarkozyju naj bi pojasnila, zakaj je bil deležen naklonjenosti Lagardove, ki je bila v času Sarkozyja finančna ministrica. Lagardova očitke ves čas zavrača in je napovedala, da se bodo njeni odvetniki pritožili na odločitev, ki je po njenem mnenju popolnoma brez osnove.

Komentarji

Pridružite se razpravi!
Za komentar se prijavite tukaj. Strinjam se s pogoji uporabe.

Delite na:
Delite na: Facebook Twitter Viber Pinterest Messenger E-mail Linkedin