Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Sreda,
6. 8. 2014,
17.37

Osveženo pred

8 let

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4

Natisni članek

Rusija Romunija

Sreda, 6. 8. 2014, 17.37

8 let

Protiukrepi Rusije: prepovedali uvoz kmetijskih proizvodov

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4
Ruski predsednik Vladimir Putin je podpisal odlok, ki prepoveduje ali omejuje uvoz prehrambnih in kmetijskih proizvodov iz držav, ki so zaradi krize v Ukrajini uvedle sankcije proti Rusiji.

Odlok, ki je bil objavljen na spletni strani Kremlja in ki med drugim zajema države članice EU, uvoz prepoveduje oz. omejuje za leto dni. Vladnim resorjem odlok nalaga, da pripravijo seznam proizvodov, ki jih bo omenjeni odlok zajemal, piše britanski BBC. V Kremlju so ga utemeljili z besedami, da gre za varnostni ukrep in da je v nacionalnem interesu Rusije.

Seznam proizvodov še v delu Seznam proizvodov, ki se jih ne bo smelo uvažati ali pa bo njihov uvoz omejen, je še v delu na vladi, je dejala tiskovna predstavnica ruske vlade Natalija Timakova.

Ruski kmetijski minister Aleksej Lihačov je medtem po pisanju ruske tiskovne agencije Interfax pojasnil, da je seznam proizvodov, ki zadevajo njegov resor, že oblikovan.

Odlok med drugim zajema države članice EU, ZDA, Kanado in Japonsko Današnji odlok med drugim zajema države članice EU, ZDA, Kanado in Japonsko. Unija je proti Rusiji zaradi Ukrajine najprej uvedla sankcije, ki so kaznovale posamezne fizične in pravne osebe, pretekli teden pa še bolj boleče gospodarske sankcije.

Med ukrepi EU so omejitev dostopa ruskih bank v večinski državni lasti do evropskih kapitalskih trgov, embargo na orožje, prepoved izvoza blaga za dvojno uporabo in tehnologije za vojaško uporabo ter omejitev izvoznih dovoljenj za proizvode za pridobivanje nafte.

Prepoved uvoza naj bi se med drugim nanašala tudi na mlečne izdelke Kot piše BBC, Rusija iz Unije uvozi za dve milijardi evrov sadja in zelenjave letno. Današnja prepoved uvoza naj bi se med drugim nanašala tudi na mlečne izdelke, poroča nemška tiskovna agencija dpa. AFP medtem navaja, da je Rusija v zadnjem desetletju iz tujine uvozila kar tretjino vse hrane, nekaj tudi iz nekdanjih sovjetskih držav, s katerimi ima tesne vezi.

Rusija je v odgovor na sankcije, ki jih zaradi njene podpore proruskim separatistom na vzhodu Ukrajine uvaja Zahod, že prepovedala uvoz določenih proizvodov, a do zdaj le iz posameznih držav in z utemeljitvijo, da gre za odgovor na neustrezne varnostne standarde v teh državah.

Ruski urad za varno hrano je tako pred tem danes razglasil začasno prepoved uvoza goveda in govedine iz Romunije. Za to potezo so se uradno odločili zaradi primera bolezni norih krav pri romunskem mestu Cluj, kritiki pa so jo označili za odgovor na sankcije, ki jih je EU uvedla proti Moskvi zaradi ukrajinske krize.

Ne spreglejte