Petek,
1. 4. 2011,
18.37

Osveženo pred

8 let

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2

Natisni članek

Petek, 1. 4. 2011, 18.37

8 let

Protestniki na Tahrirju zahtevajo izpolnitev zahtev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2
Na osrednjem trgu Tahrir v Kairu se je zbralo več deset tisoč ljudi, ki so od vojaškega sveta zahtevali, da izpolni zahteve po demokraciji in večji transparentnosti.

Obenem so zahtevali sojenje predstavnikom režima nekdanjega predsednika Hosnija Mubaraka, ki je po ljudski vstaji 11. februarja odstopil s položaja. Protestniki so se po navedbah organizatorjev protestov, h katerim so pozvali prek družabnega omrežja Facebook, zbrali na Tahrirju z namenom "zaščititi revolucijo" in osvoboditi državo starega režima. Protestniki zahtevajo izpustitev političnih zapornikov Med drugim so pozvali k sojenju članom Mubarakovega režima, med njimi poveljniku egiptovske vojske in dolgoletnemu Mubarakovemu sodelavcu Mohamedu Huseinu Tantaviju, pa tudi nekdanjemu predsedniku parlamentu Fatiju Serurju, bivškemu šefu Mubarakovega kabineta Zakariji Azmiju in bivšemu generalnemu sekretarju vladajoče Narodne demokratske stranke (NDP) Safvatu al Šerifu. Protestniki sicer tudi zahtevajo izpustitev političnih zapornikov in mednarodno zamrznitev Mubarakovega premoženja, razpustitev NDP ter odstranitev vseh članov nekdanjega režima z vodilnih položajev in institucij.

Proteste je podprlo več opozicijskih skupin, med njimi Mladinsko gibanje 6. april in Koalicija 25. januar. Na tisoče ljudi se je zbralo tudi na protestih v Aleksandriji na severu Egipta. Protesti so sicer sledili petkovi tradicionalni molitvi. Egipčani so na referendumu 19. marca z veliko večino potrdili ustavne spremembe, ki odpirajo pot za izvedbo parlamentarnih in predsedniških volitev. Vojaški svet, ki je po odhodu Mubaraka prevzel oblast v državi, je nato to sredo sporočil, da bodo septembra v državi potekale parlamentarne, mesec ali dva kasneje pa še predsedniške volitve.