Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Četrtek,
23. 6. 2011,
16.23

Osveženo pred

8 let

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2

Natisni članek

droge odvisnost prodaja

Četrtek, 23. 6. 2011, 16.23

8 let

Proizvodnja sintetičnih drog in tablet narašča

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2
Svetovno poročilo o drogah razkriva, da so se svetovni trgi kokaina, heroina in konoplje zmanjšali oziroma ostajajo stabilni, medtem ko se je proizvodnja in poraba tablet in sintetičnih drog povečala.

V letu 2010 je prepovedane droge vsaj enkrat uživalo okoli 240 milijonov ali 4,8 odstotka svetovnega prebivalstva, starega med 15 in 64 let. Uživanje drog, vključno z 0,6 odstotka problematičnih uporabnikov drog - gre za posameznike z visoko stopnjo odvisnosti drog, je sicer na splošno ostalo stabilno. Močno pa je naraslo povpraševanje po snoveh, ki niso pod mednarodnim nadzorom. Poročilo pri tem izpostavlja sintetično drogo spice, ki se uporablja kot nadomestek za konopljo. Čeprav se je pridelava opija lani močno, pridelava koke pa rahlo zmanjšala, je proizvodnja heroina in kokaina še vedno zavzemala pomemben delež, ugotavlja poročilo, ki so ga v navzočnosti generalnega sekretarja ZN Ban Ki Moona in izvršnega direktorja urada ZN za droge in kriminal (Undoc) Jurija Fedotova predstavili na sedežu ZN v New Yorku. Pridelava opija se je povečala v Mjanmaru Pridelava opija v Afganistanu, ki je največji proizvajalec tega narkotika, je bila lani stabilna, medtem ko se je ta v Mjanmarju v primerjavi z letom 2009 povečala za 20 odstotkov.

Območja pridelave koke v svetu so se v letu 2010 zmanjšala na 149.100 hektarjev, kar predstavlja upad za 18 odstotkov od leta 2007, potencialna pridelava koke pa za šestino, kar je predvsem posledica zmanjšanja pridelave koke v Kolumbiji.

ZDA ostajajo največji svetovni porabnik kokaina Ameriški trg kokaina se je v zadnjih letih močno zmanjšal, kljub temu pa ostajajo ZDA še naprej največji svetovni porabnik. V letu 2009 so tam konzumirali 157 ton kokaina, kar predstavlja 36 odstotkov skupne svetovne porabe. Drugi največji trg kokaina je Evropa, še zlasti Zahodna in Srednja Evropa, kjer je poraba ocenjena na 123 ton.

Največ se proizvede in tudi uživa konoplje Konoplja ostaja še naprej droga, ki se je v svetu največ proizvede in uživa. V letu 2009 je konopljo vsaj enkrat uživalo med 2,8 in 4,5 odstotka ljudi po svetu, starih med 15 in 64 let, kar predstavlja 125 do 203 milijona ljudi.

Skrb vse bolj vzbuja skokovito naraščanje proizvodnje, trgovine in porabe amfetaminov v južni Aziji, ki se ji pridružuje tudi pridelava opija in trgovina s heroinom. Poleg Mjanmara v južni Aziji, ki ostaja glavni vir za proizvodnjo metamfetamina, postaja vse večja proizvajalka tudi Afrika.

Skupna odgovornost Izvršni direktor Undoc Fedotov je ob predstavitvi poročila poudaril načelo "skupne odgovornosti" in potrebe, da bi nacionalna, regionalna in mednarodna prizadevanja združili v skupno strategijo proti pridelavi, proizvodnji in trgovini z drogami.

Ne spreglejte