Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Ponedeljek,
11. 1. 2016,
11.29

Osveženo pred

8 let

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0

Natisni članek

sojenje

Ponedeljek, 11. 1. 2016, 11.29

8 let

Princesa, ki ji grozi do osem let zapora

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0
V Palmi de Mallorci se je začelo sojenje španski princesi Cristini in njenemu soprogu Inakiju Urdangarinu, ki ju bremenijo obtožbe o korupciji. Modrokrvneža krivdo zanikata.

Princesa Cristina, 50-letna sestra španskega kralja Felipeja VI., je prva članica španske kraljeve družine, ki se je znašla pred sodiščem, odkar so v državi po padcu diktatorja Francisca Franca obnovili monarhijo. Sojenje, na katerem se zagovarja 18 obtoženih, bo predvidoma trajalo šest mesecev, princesi pa v primeru obsodbe grozi do osem let zapora.

Ko so sodniki brali obtožbe, je princesa sedela med preostalimi obtoženimi. Sojenje velja za veliko sramoto španske kraljeve družine. Princesa in njen soprog sta lani ostala brez naslova vojvoda in vojvodinja Palme, a Cristina še vedno ostaja šesta v vrsti za špansko krono.

Cristino, mati štirih otrok, bremenijo utaje davkov, medtem ko njenega soproga, nekdanjega prejemnika olimpijske medalje v rokometu Urdangarina, obtožujejo mnogo hujših zločinov - poneverb, trgovanja z vplivom, ponarejanja dokumentov, pranja denarja in davčne prevare. Grozi mu več kot 19-letna zaporna kazen.

Tudi kralj naj bi vedel za nepravilnosti Obtožbe so povezane s poslovanjem dobrodelne organizacije Noos Institute, ki jo je v Palmi de Mallorci ustanovil in med letoma 2004 in 2006 vodil Urdangarin. 47-letnega soproga princese in njegovega nekdanjega poslovnega partnerja Diega Torresa sumijo poneverbe 6,2 milijona evrov javnih sredstev, ki sta jih institutu dodelili dve regionalni vladi za organizacijo športnih in drugih dogodkov.

Škandal je močno načel ugled španske kraljeve družine, ko je izbruhnil sredi hude gospodarske krize. Urdangarinov nekdanji poslovni partner Torres je v nedeljskem televizijskem pogovoru zatrdil, da je oče princese, nekdanji kralj Juan Carlos, skupaj s svetovalci vedel in odobril zetovo poslovanje v Noos Institute. Kot dokaz za to naj bi imel tudi obsežno elektronsko pošto.

Ne spreglejte