Torek,
20. 1. 2009,
10.24

Osveženo pred

8 let, 5 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek.

Termometer prikaže, kako vroč je članek.

Thermometer Blue Green 4

Natisni članek

Natisni članek

Torek, 20. 1. 2009, 10.24

8 let, 5 mesecev

Pričakovanja glede Obame se povečujejo

Termometer prikazuje, kako vroč je članek.

Termometer prikaže, kako vroč je članek.

Thermometer Blue Green 4
Upanje, da bi novoizvoljeni ameriški predsednik Barack Obama lahko izboljšal odnose ZDA s preostalim svetom, se je ob približevanju njegove inavguracije še povečalo.

Kot prednostno nalogo Obame so v raziskavi, ki jo je objavil BBC World Service, vprašani v 17 državah po svetu izpostavili globalno finančno krizo. Prednostne naloge Med pomembnimi nalogami, ki naj bi se jih 44. ameriški predsednik lotil po zasedbi položaja, bi morali glede na rezultate raziskave slediti umik ameriških sil iz Iraka, boj proti podnebnim spremembam in izpogajanje miru na Bližnjem vzhodu.

Obama bo okrepil vezi s tujino V povprečju okoli 67 odstotkov vprašanih verjame, da bo Obama okrepil vezi ZDA s tujino. Takšnega mnenja je bilo sicer več kot 50 odstotkov vprašanih v kar 15 od skupno 17 držav, katerih državljane so povprašali po mnenju. V raziskavi, ki jo je BBC objavil pred šestimi meseci, je v izboljšanje odnosov med ZDA in svetom v času Obame verjelo 47 odstotkov vprašanih.

Najvišja pričakovanja imajo v Afriki Od Obame največ pričakujejo v Afriki, kjer ima novi ameriški predsednik tudi korenine. Sledi Evropa. Najbolj optimistični so prebivalci Gane (87 odstotkov), sledijo Italijani (79 odstotkov), Nemci in Španci (po 78 odstotkov), Francozi (76 odstotkov), Mehičani in Nigerijci (po 74 odstotkov). Le na Japonskem in v Rusiji v izboljšanje odnosov pod novim predsednikom verjame manj kot polovica ljudi - na Japonskem 48, v Rusiji pa 47 odstotkov.

Pričakovanja so se najbolj povečala v muslimanskem svetu. V Egiptu tako v boljše odnose z ZDA verjame 58 odstotkov vprašanih, dvakrat več kot pred pol leta, v Turčiji pa 51 odstotkov (pred pol leta samo 11 odstotkov).

Raziskava je zajela 17.356 odraslih in je bila opravljena med 24. novembrom in 5. januarjem v Veliki Britaniji, Čilu, na Kitajskem, v Egiptu, Franciji, Nemčiji, Gani, Indiji, Indoneziji, Italiji, Japonski, Mehiki, Nigeriji, Rusiji, Španiji, Turčiji in ZDA.

EU naj ne bi okrepila vojaške operacije v Afganistanu Raziskava, ki jo je objavil britanski Financial Times, medtem kaže, da novemu ameriškemu predsedniku najverjetneje ne bo uspelo pridobiti članic EU za okrepitev vojaške operacije v Afganistanu, kar si je Obama sicer zadal za cilj. Večina Britancev, Nemcev, Francozov in Italijanov namreč nasprotuje napotitvi dodatnih vojakov v Afganistan, kaže raziskava, ki so jo opravili v šestih državah med 8. in 15. januarjem in v kateri je sodelovalo 6299 odraslih.

V Nemčiji je nasprotovanje napotitvi novih vojakov v Afganistan izrazilo 60 odstotkov vprašanih, v Veliki Britaniji 57 odstotkov, v Franciji in Italiji pa po 53 odstotkov. Samo Španci so med sodelujočimi v raziskavi izrazili pripravljenost razmisliti o nadaljnjih napotitvah sil v Afganistan.