Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Ponedeljek,
1. 12. 2014,
12.51

Osveženo pred

8 let

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4

Natisni članek

Albanija prepoved

Ponedeljek, 1. 12. 2014, 12.51

8 let

Prepovedan lov v Albaniji

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4
Dveletno prepoved lova so uvedli, da bi zaščitili ogrožene živali.

"Vlada ne razume, da je lov šport. Prepoved lova je tako, kot da bi nogometašem prepovedali igrati nogomet," je novinarjem Al Jazeere ogorčeno dejal Bujar Hyka, predsednik albanske lovske organizacije. S svojimi lovskimi prijatelji zdaj sicer še vedno hodi na "lov" – brez pušk, le s psi se podajo v gozdove na pohod.

Albanska vlada je namreč že v začetku leta uvedla dvoletno popolno prepoved lova, šele zdaj z začetkom lovne sezone pa so se s prepovedjo spopadli lovci. S prepovedjo bi radi zaščitili živali, saj v zadnjih desetletjih število skoraj polovice albanskih živalskih vrst upada, lov pa naj bi bil poglaviten razlog za to. Med najbolj ogroženimi vrstami so risi, jastrebi, pelikani, pa tudi jegulje in žabe.

270 tisoč pušk za tri milijone ljudi Lovci se s to odločitvijo ne strinjajo. Kot trdijo, se legalni lovci tako ali tako držijo pravil lova, nelegalni lovci pa prepovedi sploh ne bodo spoštovali. Prav nelegalen lov pa naj bi bil največja težava, saj brez nadzora lovijo vse leto, tudi zunaj lovske sezone.

V Albaniji je bil lov nekoč domena komunistične elite, po letu 1992 pa se je število lovcev dramatično povečalo. Policija ocenjuje, da imajo državljani v lasti okoli 270 tisoč kosov orožja, večino med njimi nelegalno. Lov je postal tako priljubljen, da pred puškami niso varne niti male ptice, ki so jih v državi sicer vedno tradicionalno lovili, a nikoli v tako velikem številu kot zdaj. Albanija je bila tudi priljubljen cilj tujih, predvsem italijanskih lovcev.

Dva milijona pobitih ptic selivk Ptice selivke so najbolj ogrožena vrsta živali v Albaniji. Na jadranskih obalah Albanije se vsako leto ustavi na milijone ptic selivk na poti s severa v Afriko. Po podatkih nevladne organizacije EuroNatur jih lovci vsako leto pobijejo najmanj dva milijona. Leta 2013 je revija National Geographic objavila reportažo o lovu na ptice selivke v Albaniji in opozorila na ogroženost ne le ptic selivk, temveč tudi drugih živalskih vrst.

"Članek je imel velik odmev v Albaniji in gotovo je eden izmed razlogov za uvedbo prepovedi lova," je za National Geographic dejal Spase Shumka iz okoljske organizacije Zaščitimo naravo: "Prepričan sem, da se bodo s prepovedjo stvari spremenile na bolje."

Ena najbolj ogroženih vrst ptic je dalmatinski pelikan. "Ta ptica je simbol ogroženih ptic. Ker je tako velik in lep, je pogosta tarča lovcev," meni Taulant Bino, predsednik albanskih ornitologov in nekdanji namestnik okoljskega ministra.

Lovci na črno še vedno lovijo Toda kljub prepovedi lova so še vedno na delu nelegalni lovci. V nacionalnem parku lagune Karavasta, enega najpomembnejših počivališč ptic selivk, čuvaji vsak dan opazijo sledi nelegalnih lovcev. Čeprav je zagrožena kazen za lov za albanske razmere zelo visoka – okoli tisoč evrov –, to lovcev ne ustavi. "Ljudje so tu nelegalno lovili od nekdaj, zato se jim zdaj prepoved lova zdi čudna. Nič jih ne bo ustavilo pri tem," je prepričan Ardian Koci, nadzornik parka.

Od kar velja prepoved, so z odvzemom orožja kaznovali 630 nelegalnih lovcev, kar je v primerjavi z dvajsetimi kaznimi leto poprej visoka številka. Nelegalnega lova pa jim ni uspelo preprečiti. Ustavitev nelegalnega lova je tudi ena od zahtev Evropske unije pri pogovorih o pridružitvi Albanije.

Štiri dni lova za 850 evrov Ironija pa je, da je med nelegalnimi lovci v Albaniji tudi veliko državljanov Evropske unije. "Ker so lovske omejitve v EU stroge, veliko lovcev hodi na lov v Albanijo, Romunijo in Srbijo, nato pa svoj ulov poskušajo pretihotapiti v Evropsko skupnost," je za revijo Yale Environment360 razložil Tibor Mikuška iz Hrvaškega društva za zaščito ptic in narave. Leta 2012 je zato Hrvaška na mejah zaposlila posebne inšpektorje, poučene za odkrivanje tihotapljenja mrtvih živali. Vsako leto na mejah odkrijejo več tisoč pretihotapljenih ptic.

Klub prepovedi lova pa turistične agencije tujcem še vedno ponujajo lovske pakete za tujce. Za 850 evrov lahko dobijo štiri dni lova z italijansko govorečim vodičem, obljubljajo pa neomejen lov na race.

Ne spreglejte