SiolNET. Novice Svet
2

termometer

  • Messenger
  • Messenger

Prepoved kajenja na Nizozemskem

2

termometer

V kavarnah, restavracijah in barih na Nizozemskem je danes začela veljati prepoved kajenja tobaka.

S tem se je država pridružila vse daljšemu seznamu evropskih držav, ki zaostrujejo pravila glede rabe tobaka v javnih prostorih. Kajenje marihuane, če le ni mešana s tobakom, je dovoljeno Medtem v nizozemskih razvpitih 'coffee shops' še vedno ostaja dovoljeno kajenje marihuane - če le ni mešana s tobakom. Njihovi lastniki, prav tako kot lastniki ostalih gostinskih lokalov, pa se kljub temu bojijo upada posla, saj večina nizozemskih kadilcev marihuane to substanco rada meša s tobakom.

Kazen znaša 2.400 evrov

Z nizozemske službe za varnost hrane in potrošniških izdelkov so sporočili, da bodo nemudoma pričeli z inšpekcijami. Kršilcem zakona grozi kazen do 2.400 evrov.

Na osrednjem nizozemskem statističnem urada so nedavno ugotovili, da je število kadilcev na Nizozemskem od leta 2000 upadlo za skoraj 100.000, pri čemer še vedno kadi manj kot četrtina Nizozemcev.

V celotni Nemčiji začela veljati prepoved kajenja na javnih mestih Kajenje v lokalih in restavracijah je od danes dalje prepovedano v vseh 16 zveznih deželah v Nemčiji, ki je tako kot ena zadnjih držav v Evropi izgubila status "raja" za kadilce.

Prepoved kajenja kot zadnji uvedli deželi Severno Porenje-Vestfalija in Turingija Zvezni deželi Severno Porenje-Vestfalija in Turingija sta z današnjo uvedbo prepovedi kajenja na javnih prostorih tako sledili ostalim 14 nemškim zveznim deželam, ki so tovrstni zakon sprejele že lani. Kljub temu, da prepoved sedaj velja v celotni Nemčiji, pa se kazni za kadilce, ki bi prekršili zakon, od dežele do dežele precej razlikujejo.

Kadi skoraj vsak tretji odrasel Nemec Statistika ob tem tudi govori, da v Nemčiji kadi skoraj vsaka tretja odrasla oseba. Protikadilski zakon je tako v Nemčiji naletel na velik odpor javnosti in so o njem odločala sodišča po vsej državi. V zveznih deželah Saška, Schleswig-Holstein in Porenje-Pfalška so sodniki odločili, da zakona ni potrebno spoštovati v samopostrežnih lokalih z enim prostorom.

Med drugimi se je danes oglasilo nemško združenje za boj proti raku, ki med drugim navaja, da v Nemčiji vsako leto zaradi pasivnega kajenja umre okoli 3300 ljudi. V združenju so poudarili, da bodo ljudje z današnjim dnem lahko v celotni Nemčiji vdihnili "vdih olajšanja".

Komentarji

Pridružite se razpravi!
Za komentar se prijavite tukaj. Strinjam se s pogoji uporabe.

Delite na:
Delite na: Facebook Twitter Viber Pinterest Messenger E-mail Linkedin