Torek,
27. 1. 2009,
14.17

Osveženo pred

8 let, 5 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek.

Termometer prikaže, kako vroč je članek.

Thermometer Blue Green 4

Natisni članek

Natisni članek

Torek, 27. 1. 2009, 14.17

8 let, 5 mesecev

Prehodno vlado na Islandiji naj bi oblikovali socialdemokrati

Termometer prikazuje, kako vroč je članek.

Termometer prikaže, kako vroč je članek.

Thermometer Blue Green 4
Islandski predsednik Olafur Ragnar Grimsson je sporočil, da je levosredinsko Socialdemokratsko zavezniško stranko prosil, naj skupaj z gibanjem Levi-Zeleni oblikuje prehodno vlado.

Potem ko je na Islandiji v ponedeljek odstopila vlada premiera Geira Haardeja, je islandski predsednik Olafur Ragnar Grimsson sporočil, da je levosredinsko Socialdemokratsko zavezniško stranko prosil, naj skupaj z gibanjem Levi-Zeleni oblikuje novo vlado, ki bo državo vodila do predčasnih parlamentarnih volitev 9. maja. Socialdemokratska zavezniška stranka pod vodstvom dosedanje zunanje ministrice Ingibjorg Gisladottir je po volitvah leta 2007 skupaj s Haardejevo konservativno Neodvisno stranko oblikovala vlado, ki pa je v ponedeljek zaradi hudih pritiskov, ki so bili posledica katastrofalnih učinkov svetovne finančne in gospodarske krize na Islandijo, odstopila. Homoseksualka na čelu začasne vlade

Za začasno premierko bo verjetno imenovana dosedanja ministrica za socialo Johanna Sigurdardottir, saj je Gisladottirjeva zaradi okrevanja po zdravljenju raka na dopustu. 66-letna Sigurdardottirjeva naj bi skupaj z opozicijskim gibanjem Levi-Zeleni, ki mu je podpora v zadnjem času močno porasla, oblikovala manjšinsko vlado.

Če bo Sigurdardottirjeva dejansko poslala premierka, bo to doslej ne le prva ženska, ampak tudi prva javno homoseksualna oseba na tem položaju v Islandiji. Sigurdardottirjeva se je junija 2002 poročila s svojo partnerko Jonino Leosdottir.

Nova vlada morda že konec tedna Kot je pojasnil Grimsson, je Gisladottirjevo prosil, naj vodi pogajanja o oblikovanju nove vladne koalicije. Vodja socialdemokratov je izrazila pričakovanje, da bo lahko novo vlado oblikovala že do konca tedna, z njo pa se je strinjal tudi vodja zelenih Steingrimu Sigfusson. Podporo manjšinski levi koaliciji je že napovedala sredinska Stranka napredka.

Bodo Islandci kmalu glasovali o vstopu v EU?

Po pisanju islandskega časnika Morgunbladid, naj bi socialdemokrati med drugim nameravali zamenjati guvernerja centralne banke in za 30. april razpisati referendum o vstopu Islandije v Evropsko unijo.

Haarde je v ponedeljek sporočil odstop islandske vlade, potem ko koalicijskima strankama na kriznih pogajanjih minuli konec tedna ni uspelo premostiti razhajanj, ki so se ob katastrofalnih učinkih svetovne finančne in gospodarske krize na Islandijo še poglobila.

Kot je pojasnil Haarde, njegova stranka ni mogla pristati na zahtevo socialdemokratov po prevzemu premierskega položaja, saj to ne bi bilo v skladu s koalicijsko pogodbo iz leta 2007. Haarde je sicer minuli teden povedal, da se zaradi bolezni - minuli teden so mu zdravniki odkrili rakav tumor na grlu - na majskih volitvah ne bo več potegoval za položaj premiera.