Sobota,
10. 1. 2009,
8.36

Osveženo pred

8 let, 5 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek.

Termometer prikaže, kako vroč je članek.

Thermometer Blue 1

Natisni članek

Natisni članek

Sobota, 10. 1. 2009, 8.36

8 let, 5 mesecev

Predstavniški dom Illinoisa za Blagojevichevo odstavitev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek.

Termometer prikaže, kako vroč je članek.

Thermometer Blue 1
Predstavniški dom ameriške zvezne države Illinois je v petek s 114 glasovi za, enim proti in enim vzdržanim glasoval za začetek postopka za odstavitev guvernerja države Roda Blagojevicha.

Blagojevich je namreč obtožen zlorabe položaja in korupcije. Guverner trdi, da gre za politično maščevanje.

Blagojevich vpleten v prodajo Obaminega sedeža v zveznem parlamentu Razprava v predstavniškem domu je trajala uro in pol, v tem času pa ni nihče govoril v prid guvernerju, ki ga je FBI aretiral v začetku decembra, med drugim zaradi tega, da se mu prepreči nameravano prodajo sedeža novoizvoljenega predsednika ZDA Baracka Obame v zveznem senatu. Za imenovanje začasnih senatorjev je namreč pristojen guvernerm Blagojevicha pa so skrivaj posneli, kako je skušal to pravico iztržiti.

Illinois znan po korupciji Blagojevich je na položaju guvernerja nasledil republikanca Georgea Ryana, ki sedi v zaporu zaradi korupcije, po kateri je sicer politika države Illinois znana. Dogajanje okoli Blagojevicha je velika farsa, na kar so opozarjali tudi člani državnega predstavniškega doma v Springfieldu, ki želijo, da se to konča. "Naša dolžnost je počistiti nesnago," je dejal demokratski državni kongresnik Jack Franks.

Resolucija predstavniškega doma primer pošilja v senat, kjer se bo 26. januarja začel "sodni" postopek proti guvernerju, na podlagi "obtožnice spodnjega doma, ki guvernerja med drugim bremeni zlorabe pooblastil, korupcije ter celo širitve zdravstvenega programa brez pooblastil, najemanja političnih zaveznikov mimo zakonov ter porabe milijonov dolarjev za nepotrebno cepivo proti gripi iz tujine".

Guverner ostro napadel predstavniški dom Blagojevich je bil v času razprave v predstavniškem domu na svojem jutranjem teku, proti koncu dneva pa je pripravil novinarsko konferenco, med katero pa ni dovolil zastavljanja vprašanj. Blagojevich je napadel predstavniški dom, da se mu maščuje, ker je hotel navadnim prebivalcem Illinoisa zagotoviti zdravstveno oskrbo. V času njegovega nizanja vsega, kar naj bi storil za navadne ljudi sta mu ob strani stali dve osebi, ki sta imeli korist od njegovih prizadevanj na zdravstvenem področju. Ob vsem tem pa je med drugim obtožen, da ni sprostil denarja za bolnišnico, dokler ne dobi podkupnine.

Blagojevich z vztrajanjem na položaju podaljšuje agonijo demokratov Večina politikov bi po aretaciji odstopila, vendar Blagojevich vztraja na položaju in podaljšuje agonijo demokratov Illinoisa ter demokratov v zveznem predstavniškem domu. Po aretaciji je namreč imenoval Obamovega naslednika do leta 2010, temnopoltega Rolanda Burrisa, ki ni povezan z njegovimi škandali, demokrati pa ga nočejo sprejeti, ker ga je imenoval Blagojevich.

Demokrati nočejo sprejeti novega guvernerjevega kandidata Vrhovno sodišče Illinoisa je sicer v petek razsodilo, da Burris za pot v Washington ne potrebuje podpisa državnega sekretarja, kar so demokrati uporabili kot tehnični razlog, da mu ne dovolijo prisege. Vendar pa je drugi senator iz Illinoisa Dick Durbin v petek dejal, da ga brez podpisa državnega sekretarja ne bodo sprejeli, ne glede na odločitev sodišča.

Burris se je nekaj dni mudil v Washingtonu ob spremljavi več novinarjev in vztrajal, da je položaj njegov. Na koncu ga bo verjetno dobil, ker demokrati potrebujejo zapolnjen sedež in se nočejo ubadati z obtožbami o rasizmu, ki so jih deležni s strani Burrisovih podpornikov. Blagojevich bo na koncu odstavljen, saj si ga skoraj nihče ne upa zagovarjati in bo postal doslej šele 8. guverner v ameriški zgodovini, ki ga je doletela takšna usoda.

Prvi odstavljeni guverner je bil leta 1871 William Holden iz Severne Karoline, ki je poslal državno milico nad pripadnike rasističnega Ku Klux Klana in zapiral politične nasprotnike. Nazadnje so leta 1988 odstavili guvernerja Arizone Evana Mechama, ki je skušal ustaviti preiskavo proti sodelavcu zaradi groženj z umorom.