Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Torek,
4. 6. 2013,
6.16

Osveženo pred

8 let

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3

Natisni članek

Federacija BiH Bosna in Hercegovina

Torek, 4. 6. 2013, 6.16

8 let

Predsednik BiH zanikal vse obtožbe

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3
Spodnji dom parlamenta Federacije BiH bo na izredni seji razpravljal o predlogu za odstavitev predsednika te entitete BiH Živka Budimirja.

Budimir zanikal vse obtožbe Predsednik Federacije BiH Živko Budimir je pred poslanci te bošnjaško-hrvaške entitete v BiH odločno zanikal vpletenost v korupcijo in to, da bi za izrečene pomilostitve prejemal usluge ali nagrade. "Ko sem sprejemal odločitve, jih nisem sprejemal na podlagi kakršnih koli obljubljenih uslug," je dejal na izredni seji spodnjega doma parlamenta Federacije BiH, na kateri razpravljajo o predlogu za njegovo odstavitev.

Zagotovil je, da je vse odločitve o pomilostitvah sprejemal v skladu z zakoni in da od pomiloščenih v povračilo ni prejemal ne daril niti uslug. Izpostavil je še, da so prejšnji predsedniki entitete pomilostili veliko več obsojencev kot on. Po njegovih besedah je tako Ejup Ganić na mesec pomilostil v poprečju 48 ljudi, sam pa devet. Dodal je še, da je v dveh letih, odkar je prevzel položaj, s priporočili pravosodnega ministrstva prejel več kot 1100 prošenj za pomilostitev.

Razprava parlamenta bo trajala dva dni Po razpravi, ki naj bi trajala dva dni, naj bi poslanci odločili, ali bodo sprožili postopek za zamenjavo Budimirja zaradi korupcije. Sprožitev postopka je parlamentu predlagala parlamentarna preiskovalna komisija, ki je ocenila, da ni vreden položaja predsednika Federacije BiH.

Preiskovalno komisijo so oblikovali, potem ko je bil Budimir konec aprila aretiran, ker naj bi v zameno za podkupnine pomilostil na desetine zapornikov. Po mesecu dni je bil sicer izpuščen iz pripora, ker je ustavno sodišče BiH na pritožbo obrambe razsodilo, da ne obstajajo zadostni dokazi za sum, da je s še štirimi visokimi predstavniki storil očitana kazniva dejanja, ki bi upravičevala pripor. Državno tožilstvo BiH se je na ukinitev pripora že pritožilo. Sodišče naj bi o tem odločilo v kratkem.

Budimir naj bi pomilostil 50 oseb Po podatkih tožilstva je Budimir kot predsednik federacije pomilostil 50 oseb, obsojenih zaradi umora, in še 43 drugih zločincev ter s tem zadal hud udarec pravnemu sistemu in vladavini prava v državi.

Ob zasedanju sta sicer poslanski skupini Socialdemokratske stranke BiH in HDZ BiH že napovedali, da bosta podprli priporočila preiskovalne komisije. Ostale stranke bodo svojo odločitev sporočile po razpravi. Če bosta dve tretjini poslancev podprli začetek postopka za odstavitev Budimirja, mora enako odločitev z enako večino sprejeti tudi zgornji dom parlamenta federacije. Šele nato bodo lahko predlog posredovali ustavnemu sodišču federacije, ki odloča o morebitni odstavitvi oziroma zamenjavi predsednika.

Ne spreglejte