Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Sobota,
10. 4. 2021,
9.52

Osveženo pred

3 leta

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1,15

Natisni članek

Indonezija potres

Sobota, 10. 4. 2021, 9.52

3 leta

Potres z magnitudo 6

Potres v Indoneziji zahteval več žrtev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1,15
Flores, Indonezija | Foto Getty Images

Foto: Getty Images

Današnji potres na vzhodu indonezijskega otoka Java z magnitudo 6 je po zadnjih podatkih terjal šest življenj. Poškodovanih je tudi več domovanj.

Žarišče potresa je bilo na globini 82 kilometrov in 45 kilometrov jugozahodno od mesta Malang na vzhodu Jave, poroča francoska tiskovna agencija AFP.  Žarišče potresa je bilo na globini 82 kilometrov in 45 kilometrov jugozahodno od mesta Malang na vzhodu otoka.

Lokalna agencija za civilno zaščito je sporočila, da je umrla ženska, ko je nanjo zaradi potresa padla skala.

"Bil je dokaj močan in je trajal kar dolgo časa. Vse se je majalo," je za AFP dejal eden od prebivalcev.

Potresi so v Indoneziji pogosti, saj država leži na tako imenovanem ognjenem obroču, kjer se stikajo velike tektonske plošče.

Leta 2018 sta potres z magnitudo 7,5 in cunami, ki je sledil, v Paluju na otoku Sulavezi zahtevala več kot 4.300 mrtvih ali pogrešanih. 26. decembra 2004 sta obalo Sumatre prizadela potres z magnitudo 9,1, ki mu je sledil cunami. V regiji je umrlo okoli 220 tisoč ljudi, samo v Indoneziji 170 tisoč. Ta potres velja za eno od najbolj smrtonosnih naravnih nesreč v zgodovini.

Šibka tresenja tal so sinoči in zjutraj zaznali tudi v Sloveniji. | Foto: Reuters Šibka tresenja tal so sinoči in zjutraj zaznali tudi v Sloveniji. Foto: Reuters

Tla so se tresla tudi v Sloveniji

Tla so se zatresla tudi v Sloveniji. Seizmografi državne mreže potresnih opazovalnic so danes ponoči in zjutraj zabeležili tri potresne sunke. Prvega magnitude 1,4 v bližini Ivančne Gorice, drugega magnitude 1,1 v bližini Žužemberka in tretjega magnitude 2,7 v bližini Podljubelja.

Prvi potres so seizmografi zabeležili ob 1.57. Po prvih podatkih je bilo žarišče potresa 29 kilometrov jugovzhodno od Ljubljane, v bližini Ivančne Gorice. Intenziteta potresa v širšem nadžariščnem območju ni presegla tretje stopnje po evropski potresni lestvici, potres so čutili posamezni prebivalci širše okolice Ivančne Gorice.

Drugi potres so nato zabeležili ob 2.54. Po prvih podatkih je bilo žarišče potresa 32 kilometrov jugovzhodno od Ljubljane, v bližini Žužemberka. Tudi v tem primeru intenziteta potresa v širšem nadžariščnem območju ni presegla tretje stopnje po evropski potresni lestvici. Potres so čutili posamezni prebivalci okolice Žužemberka.

Tretji potres so nato zabeležili ob 7.55. Žarišče potresa je bilo tokrat 52 kilometrov severno od Ljubljane, v bližini Podljubelja. Intenziteta potresa v širšem nadžariščnem območju ni presegla četrte stopnje po evropski potresni lestvici. Potres so čutili številni prebivalci širše okolice Tržiča, so še sporočili iz Urada za seizmologijo in geologijo pri Agenciji RS za okolje.

Ne spreglejte