Ponedeljek,
7. 7. 2008,
13.18

Osveženo pred

8 let, 3 mesece

Termometer prikazuje, kako vroč je članek.

Termometer prikaže, kako vroč je članek.

Thermometer Blue Green 4

Natisni članek

Ponedeljek, 7. 7. 2008, 13.18

8 let, 3 mesece

Potrjena je nova srbska vlada

Termometer prikazuje, kako vroč je članek.

Termometer prikaže, kako vroč je članek.

Thermometer Blue Green 4
Srbski parlament je s 127 glasovi za in 27 glasovi proti potrdil novo srbsko vlado. Novi premier je Mirko Cvetković iz Demokratske stranke.

Cvetković je pred glasovanjem poslancem predstavil program nove vlade, ki je po njegovih besedah "projekt boljšega življenja in ohranjanja posebnosti in dostojanstva vseh državljanov Srbije". Z realizacijo programa bo vlada zagotovila višje plače in pokojnine, večjo socialno odgovornost in možnosti za zaposlovanje, manj korupcije, zgradila bo osnovno infrastrukturo ter omogočila boljšo obrambo suverenosti, je pojasnil Cvetković.

Prioriteta je evropska prihodnost Prioriteta nove vlade je evropska prihodnost Srbije oziroma njeno polnopravno članstvo v Evropski uniji, je pojasnil Cvetković. Vlada bo parlamentu tako predlagala ratifikacijo aprila podpisanega sporazuma o stabilizaciji in pridruževanju med EU in Srbijo. Med prioritetami vlade so še ratifikacija pogodbe z Rusijo o izgradnji plinovoda čez Srbijo, profesionalizacija vojske in intenzivnejše sodelovanje srbskih vojakov v mirovnih operacijah zveze Nato.

Kosova ne bodo nikoli priznali "Nikoli ne bomo priznali neodvisnosti Kosova," pa je v luči februarja razglašene neodvisnosti Kosova dejal Cvetković in zatrdil, da obstaja o tem med koalicijskimi strankami popolno soglasje. Kot je pojasnil, si bo nova vlada prizadevala za ponoven začetek pogajanj s Prištino, ki bi vodila do za obe strani sprejemljive rešitve.

Vlado sicer sestavlja 27 članov - premier, štirje podpredsedniki in 25 ministrov, pri čemer so trije podpredsedniki hkrati tudi ministri. DS ima v vladi premiera in 12 ministrov, stranka G17 šest, SPS štiri, stranke manjšin pa skupaj tri ministre. Stranka združenih upokojencev Srbije (PUPS) ima enega podpredsednika vlade, ki pa ni hkrati tudi minister.

Notranji minister bo Dačić Položaj prvega podpredsednika vlade, namestnika premiera in ministra za notranje zadeve je zasedel predsednik SPS Ivica Dačić, podpredsednik vlade in minister za znanost in tehnološki razvoj je Božidar Đelić (DS), podpredsednik in minister za gospodarstvo in regionalni razvoj je Mlađan Dinkić (G-17), četrti podpredsednik pa je Jovan Krkobabić (PUPS).

Jermić ostaja zunanji minister Položaj ministra za zunanje zadeve še naprej zaseda Vuk Jeremić (DS), minister za obrambo je še naprej Dragan Šutanovac (DS), ministrica za finance je Dijana Dragutinović (DS), pravosodna ministrica pa Snežana Malović (DS). Ministrstvo za kmetijstvo, gozdarstvo in vodno gospodarstvo je poverjeno Saši Draginu (DS). Ministrstvo za Kosovo in Metohijo bo vodil Goran Bogdanović (DS), srbska vlada pa bo imela tudi ločena ministrstva za diasporo, za manjšine in za religije. Minister brez listnice je Sulejman Ugljanin (Za evropski Sandžak).