Nedelja,
4. 1. 2009,
9.01

Osveženo pred

8 let, 5 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek.

Termometer prikaže, kako vroč je članek.

Thermometer Blue Green 3

Natisni članek

Natisni članek

Nedelja, 4. 1. 2009, 9.01

8 let, 5 mesecev

Potres v Indoneziji zahteval več smrtnih žrtev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek.

Termometer prikaže, kako vroč je članek.

Thermometer Blue Green 3
Vzhodno indonezijsko provinco Zahodna Papua je davi stresel potres z močjo 7,6 stopnje po Richterjevi lestvici, ki mu je sledilo več močnih potresnih sunkov.

Po zadnjih podatkih je pri tem umrlo najmanj pet ljudi, več pa je bilo ranjenih. Središče potresa je bilo 150 kilometrov severozahodno od mesta Manokvari, prestolnice province Zahodna Papua. Sledilo mu je več popotresnih sunkov, izmed katerih je najmočnejši dosegel 7,5 stopnje po Richterju, najšibkejši pa 5,6 stopnje po Richterju. Zaradi potresa so se na več poslopjih v mestu Manokvari pojavile razpoke, pretrgane so električne napeljave, po enem izmed popotresnih sunkov pa sta se porušila tudi dva hotela. Indonezijske in japonske oblasti so opozorilo pred cunamiji preklicale Indonezijske oblasti so ob potresu izdale opozorilo pred cunamiji, ki so ga kasneje preklicale. Opozorilo so izdale tudi japonske oblasti. Ob obali otoka Okinava so zaznali valove, visoke do 40 centimetrov, vendar je pristojna agencija opozorilo že preklicala.

Tla so se zatresla tudi v Pakistanu in Grčiji Tresenje tal je danes prestrašilo tudi prebivalce pokrajine Kašmir na meji med Pakistanom in Indijo. Tla so se nekaj minut pred drugo uro zjutraj po lokalnem času stresla z močjo 6,4 stopnje po Richterju. Potres je povzročil gmotno škodo in med prebivalci povzročil precej strahu, o morebitnih žrtvah doslej ne poročajo.

Prav tako je potres z močjo 4. stopnje po Richterju stresel tla na grškem polotoku Peloponezu. Tresenje tal je prebivalce zbudilo okoli 7. ure po lokalnem času, vendar o morebitni gmotni škodi ali žrtvah potresa iz Grčije ne poročajo.