Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Sreda,
18. 12. 2013,
22.05

Osveženo pred

8 let, 2 meseca

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4

Natisni članek

Vladimir Putin Rusija

Sreda, 18. 12. 2013, 22.05

8 let, 2 meseca

Potemkinove vasi za carja Putina

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4
V kraju Suzdal so ob Putinovem obisku tako kot v carskih časih olepšali razpadajoče hiše s panoji lažnih razkošnih pročelij.

Ko je Katarina Velika leta 1787 obiskala kraje ob Dnjepru in na Krimu, ji je njen občasni ljubimec guverner Grigorij Aleksandrovič Potemkin pripravil prav poseben sprejem. Deželo, ki je bila vse prej kot slikovita, je olepšal z lažnimi vasmi, z lažnimi pročelji starih in grdih hiš, revne kmete je oblekel v nova oblačila in obubožana pokrajina v Ukrajini je naenkrat postala slikovita. Vso scenografijo so vsako noč premestili v vasi, skozi katere je šla Katarinina pot. Čeprav ni dokazov, da se je to dejansko zgodilo, je mit za vedno ostal zapisan v zgodovino, Potemkinove vasi pa so postale idiom za lažno prikazano podobo, za olepšanje realnosti.

V začetku novembra 2013 pa se je zgodba ponovila. Car je bil tokrat Vladimir Putin, guverner pa oblasti mesta Suzdal. Ruski predsednik naj bi se skozi sicer kot Unescovo dediščino zaščiten kraj le peljal v svoji predsedniški koloni. Toda mestni veljaki niso želeli, da bi videl razpadajoča pročelja nekoč ličnih lesenih podeželskih hišic. Ker niso imeli dovolj časa za obnovo hiš – in verjetno tudi ne dovolj denarja –, so se odločili za star ruski trik. Razpadajoče hiše so preprosto preoblekli s panoji, na katerih so bile naslikane čudovite barvite fasade, bela okna in celo takšne podrobnosti, kot so mačka, ki sedi ob hiši, in cvetlice na okenskih policah. Okrasili so celotnih 15 kilometrov ulic, po katerih naj bi se vozil predsednik. Hiše, ki so bile zunaj njegove poti, so seveda pustili v prvotnem razpadajočem stanju.

Županja mesta Suzdal je za RIA novosti dejala, da so se za ta ukrep odločili, "ker mesto nima možnosti investirati popravila zasebnih hiš, katerih lastniki so nedosegljivi ali pa nimajo dovolj denarja za obnovo".

Navodila o obnašanju Toda mestne oblasti so dosledno sledile zgodovini in so tudi prebivalcem naročile, kako naj se obnašajo v času Putinovega obiska. "Rekli so nam, da na ulicah ne smemo kazati steklenic alkohola," je za 24France dejal eden izmed prebivalcev mesta, 17-letni Nikolaj. Razložil je še, da so imeli oktobra v šoli posebno predavanje o tem, kako naj se obnašajo v času obiska predsednika.

To ni prvič, da so za Putina pripravili lažno predstavo realnosti. Ko je leta 2011 obiskal bolnišnico v kraju Ivanov, so lokalne oblasti opremo in dodatno medicinsko osebje pripeljale iz sosednjih bolnišnic, osebju pa so tudi naročili, da mora lagati o višini plač.

Največja žalost pa je, da je Vladimir Putin v zadnjem hipu odpovedal obisk mesta Suzdal. Tako so bile novodobne Potemkinove vasi postavljene zgolj v zabavo prebivalcev, ki niso skoparili s šalami na račun mestne oblasti.

Ne spreglejte