Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Ponedeljek,
30. 3. 2015,
9.51

Osveženo pred

8 let

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3

Natisni članek

Turčija Recep Tayyip Erdogan demonstracije policija človekove pravice

Ponedeljek, 30. 3. 2015, 9.51

8 let

Postaja Turčija policijska država?

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3
Turška policija lahko strelja na demonstrante, vlada pa lahko blokira kritične internetne strani.

Konec preteklega tedna so v turškem parlamentu po dolgi razpravi sprejeli dva zakona, ki močno omejujeta svobodo turških državljanov. Gre za t. i. "paket zakonov o notranji varnosti". Z zakonom o varnosti ima policija veliko večja pooblastila v primeru protestov, denimo imajo večje možnosti uporabe orožja. Uporabo orožja proti demonstrantom zdaj lahko odredi neposredni vodja enote. Zapor za zakrite demonstrante in kritike na Twitterju Poleg tega je zagrožena petletna zaporna kazen za protestnike, ki bi imeli zakrite obraze. Vlada je to upravičila s tem, da tako želijo preprečevati širjenje "teroristične propagande", a v resnici gre le za to, da pač lažje identificirajo demonstrante. Policija ima tudi pooblastila, da lahko za 48 ur pridrži osebe, ki so se udeležile dogodkov, ki bi lahko povzročili javni mir in red. Zakon tudi določa, da morajo vso škodo, povzročeno na javnih zgradbah, plačati protestniki. Na protestih je tudi prepovedano vzklikanje gesel in simbolov prepovedanih političnih organizacij, za kar je zagrožena zaporna kazen do treh let zapora.

Poleg zakona o varnosti so isti dan sprejeli še zakon o internetu, ki vladi omogoča, da brez sodnega naloga blokirajo strani, ki jim ne ustrezajo. Glede na to, da je turška vlada že zdaj večkrat blokirala YouTube in Twitter, je pričakovati, da bodo blokirali precej strani, ki so kritične do vlade. Prav zdaj denimo potekajo sodni postopki proti 58 uporabnikom Twitterja, med njimi so novinarji, glasbeniki, igralci in celo poslanci, ki so na Twitterju kritizirali državno novinarsko agencijo Anadolu.

Na nevarnost sprejetja takega zakona je opozarjal celo nekdanji turški predsednik, sicer član vladajoče stranke AKP, Abdulah Gul. "Skrb vzbujajoče je, da so ponovno sprejeti zakoni, ki dajejo vladi večja pooblastila proti kritikom in opoziciji," je za DW opozorila Emma Sinclair-Webb, predstavnica Turčije Human Rights Watch.

V Istanbulu prepoved prvomajskih protestov Turška vlada trdi, da zakon podpira 80 odstotkov turške javnosti in da so novi zakoni v okviru zahtev Evropske skupnosti. Po navedbah časopisa Today's Zaman bo Evropska komisija podrobneje proučila zakon, da bi ugotovili, ali je res v skladu z evropskimi normami. Že pred sprejetjem zakona je evropska poslanka in poročevalka za Turčijo evropskemu parlamentu Kati Piri na nizozemski televiziji opozorila, da zakon krši pravice do protestov: "Zakon omogoča pot do policijskega nasilja. Namesto da bi omejili policijska pooblastila, so jih še razširili. Če se bo ta tendenca, ki se kaže zadnji dve, tri leta, nadaljevala, se lahko vprašamo, ali Turčija sploh želi v Evropsko skupnost."

Nadzor opozicije Mnogi so prepričani, da so zakon o varnosti sprejeli zaradi bližajočih se volitev. "Zakon o varnosti je politična jedrska bomba," je za časopis Cumhuriyet dejal opozicijski politik Levent Gök. Kurdski poslanec Hasip Kaplan pa je dejal, da je to "fašistični paket". Opozicija je napovedala pritožbo na ustavno sodišče, ki naj razsodi, ali zakon posega v človekove pravice in svobodo državljanov. Med drugim zakon tudi določa, da ima vlada večja pooblastila glede prisluškovanja, tako denimo lahko prisluškujejo opozicijskih politikom. Opozicija se boji, da ima z novim zakonom policija možnost, da lahko proti vsem kritikom vlade in opozicije uporabi silo.

Turški predsednik Recep Tayyip Erdogan bo brez dvoma hitro podpisal zakon, da bo stopil v veljavo še pred prvim majem. Za tedaj so namreč napovedani protesti v Istanbulu, in to kljub temu, da organizatorji iz vrst sindikatov niso dobili dovoljenja za shod na Taksimu. Istanbulski župan se je namreč odločil, da na Taksimu, ki je tradicionalni kraj za proteste in demonstracije, ne bo več javnih shodov.

Ne spreglejte