Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Torek,
13. 1. 2009,
11.42

Osveženo pred

8 let, 5 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek.

Termometer prikaže, kako vroč je članek.

Thermometer Blue Green 3

Natisni članek

Natisni članek

Torek, 13. 1. 2009, 11.42

8 let, 5 mesecev

Politična stagnacija BiH

Termometer prikazuje, kako vroč je članek.

Termometer prikaže, kako vroč je članek.

Thermometer Blue Green 3
Posebni predstavnik EU za BiH Miroslav Lajčak ter visoki predstavnik EU za skupno zunanjo in varnostno politiko Javier Solana sta se strinjala, da BiH v zadnjih mesecih politično stagnira.

"BiH bo še bolj zaostala za svojimi sosedami in vsi njeni prebivalci bodo poraženci, če politični voditelji ne bodo premagali medsebojnih razlik in dosegli kompromisne rešitve," je po sestanku v Bruslju izjavil Lajčak. Solana je BiH sporočil, da se mora osredotočiti na evropske prioritete ter da EU pričakuje, da se bo ta poudarek odrazil v delu sveta ministrov, parlamenta in drugih organov oblasti. Dogovori v parlamentu še niso realizirani Mednarodna skupnost je pozdravila dogovor o reformi ustave, popisu prebivalstva, razdelitvi državnega premoženja in statusu Brčkega, ki so ga voditelji glavnih strank v BiH dosegli novembra lani in je nujen za nadaljnje približevanje BiH EU, vendar pa ta v parlamentu BiH doslej še ni bil realiziran.

Dogovor o reformah, ki jih zahteva EU, so dosegli predsedniki Hrvaške demokratske skupnosti BiH (HDZ BiH) Dragan Čović, bošnjaške Stranke demokratske akcije (SDA) Sulejman Tihić in srbske Stranke neodvisnih socialdemokratov (SNSD) Milorad Dodik. Nasprotujejo mu predvsem Stranka za BiH (SBIH) Harisa Silajdžića in Socialdemokratska stranka (SDP).

"Najprej je potrebno spremeniti zavest in način razmišljanja" Lajčak je sicer za današnjo izdajo sarajevskega časnika Dnevni Avaz napovedal, da načrtuje konkretne aktivnosti glede trenutne situacije v BiH in njenega približevanja EU. Svoj predlog naj bi predstavil že konec meseca. Kot je zatrdil, to ne pomeni, da bo BiH "vsilil sto tisoč strani evropske zakonodaje", saj se zaveda, da je treba najprej "spremeniti zavest in način razmišljanja, kar pa je nemogoče vsiliti".

Prebivalce BiH, ki "volijo nepripravljene, nesposobne in sebične politike", je Lajčak posvaril, da se "grdo motijo", če mislijo, da EU nima izbire in da bo BiH v vsakem primeru skupaj z drugimi državami iz regije slej ko prej članica unije. "Želim jasno povedati, da je lahko EU tudi brez BiH," je dejal in poudaril, da bo po stagnaciji v letu 2008 letošnje leto odločilno za evropsko prihodnost BiH.

Ne spreglejte