Ponedeljek,
5. 1. 2009,
11.42

Osveženo pred

8 let, 5 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek.

Termometer prikaže, kako vroč je članek.

Thermometer Blue Green 4

Natisni članek

Natisni članek

Ponedeljek, 5. 1. 2009, 11.42

8 let, 5 mesecev

Poledica in sneg ovirata promet v Belgiji in Nemčiji

Termometer prikazuje, kako vroč je članek.

Termometer prikaže, kako vroč je članek.

Thermometer Blue Green 4
Belgijo in večji del Nemčije je v noči na ponedeljek pobelil nov sneg, ki ga ob nizkih temperaturah spremlja tudi poledica.

V cestnem prometu tako prihaja do številnih nesreč in zastojev, moten pa je tudi železniški in v Nemčiji celo letalski promet. Belgijo je ponoči prekrilo od štiri do deset centimetrov snega, čez dan pa se državi, kjer temperature ostajajo pod ničlo, obetajo nove padavine. Sneg je povzročil nekaj prometnih zastojev, o hujših nesrečah na cestah pa belgijski mediji.

V Bruslju je javni promet zjutraj razen iztirjenja tramvaja potekal normalno. Lokalne ceste predvsem v nekaterih delih na jugu države pa so dobesedno odrezane od sveta. Glavni letališči v Bruslju in Charleroiju medtem obratujeta normalno z le nekaj zamudami.

30-kilometrske kolone na avtocesti Do 20 centimetrov novega snega in poledica sta ohromila promet tudi v številnih delih Nemčije, med drugim v zveznih deželah Saška, Turingija, Hessen, Spodnja Saška in Bavarska. Od tam poročajo o številnih nesrečah in več zaprtih avtocestah. Na nekaterih so se medtem nabirale dolge kolone vozil - na avtocesti A2 pri Hannovru kar 30-kilometrska. Čakajočim so delili odeje in tople napitke.

Oviran tudi letalski promet

V nasprotju z Belgijo je bil v Nemčiji oviran tudi letalski promet. Letališče v Düsseldorfu je bilo tako davi zaradi močnega sneženja in ledu na vzletnih in pristajalnih stezah zaprto, dohodne lete pa so preusmerili na druga letališča. Deset letal zaradi ledu ni moglo vzleteti, ostale polete pa so preložili.