Petek,
14. 12. 2007,
9.24

Osveženo pred

8 let, 3 mesece

Termometer prikazuje, kako vroč je članek.

Termometer prikaže, kako vroč je članek.

Thermometer Blue Green 4

Natisni članek

Petek, 14. 12. 2007, 9.24

8 let, 3 mesece

Pogajanja o statusu Kosova - kako naprej?

Termometer prikazuje, kako vroč je članek.

Termometer prikaže, kako vroč je članek.

Thermometer Blue Green 4
ZDA in Velika Britanija so zavrnile rusko pobudo o nadaljevanju pogajanj o prihodnjem statusu Kosova, evropski komisar za širitev Olli Rehn je prepričan, da se bodo pogajanja nadaljevala.

Rehn je dejal, da naj bi se proces pogajanj nadaljeval tudi po 10. decembru, dodal pa je tudi, da bi bilo za vse države članice EU koristno, če bi se vprašanje rešilo "razmeroma mirno". Bolj kot bi Priština in Beograd videla svojo prihodnost v okviru EU, tem bolj bi morala "posebej pozorno prisluhniti mnenju, ki ga zastopamo v EU", je povedal Rehn. Znotraj EU ne manjka odločnosti za iskanje sporazumne rešitve, saj je ta "pripravljena premakniti vsak kamen in še več, da bi pri pogajanjih dosegli rešitev", je še povedal Rehn in dodal, da EU isto pripravljenost pričakuje tudi od drugih. ZDA in Velika Britanija so medtem v sredo zavrnile rusko pobudo za sprejem predsedniške izjave v Varnostnem svetu ZN s pozivom k nadaljevanju pogajanj med Prištino in Beogradom o prihodnjem statusu Kosova, zunanji ministri EU pa so se v ponedeljek strinjali, da so izčrpane vse možnosti za sporazum o statusu Kosova med Beogradom in Prištino, potrdili pripravljenost na prevzem vodilne vloge na Kosovu ter poudarili, da je potrebna rešitev za ves Balkan, ne samo za Kosovo.

Beograd s podporo Rusije in Kitajske

Osnutek predsedniške izjave je veleposlanikom članic VS ZN v sredo uradno izročil ruski veleposlanik pri ZN Vitalij Čurkin, ki je kljub zavrnitvi s strani nekaj članic dejal, da osnutek ostaja na mizi.

Predsedujoči VS ZN, italijanski veleposlanik pri ZN Marcello Spatafora, pa je povedal, da bodo kmalu sprejeli odločitev o formatu poteka zasedanja VS ZN 19. decembra, potem ko je od srbskega veleposlanika Pavleta Jevremovića v sredo prejel pisno zahtevo, da predstavnikom oblasti kosovskih Albancev na tem zasedanju ne dovolijo nastopiti. Beograd - ki ima podporo Rusije in Kitajske - tudi zahteva, da Kosovo tako kot doslej na zasedanju VS ZN predstavlja civilni upravitelj na Kosovu Joachim Rücker.

Načrt Slovenije za priznanje Kosova? Voditelji EU na vrhu v Bruslju v petek predvidoma ne bodo sprejeli nobene odločitve glede Kosova, bodo pa obravnavali načrt, ki ga je pripravila Slovenija, kako bi lahko članice povezave priznavale Kosovo, potem ko bo to po napovedih razglasilo neodvisnost, je danes poročala ameriška tiskovna agencija AP. Slovenski diplomatski viri v Bruslju so medtem zatrdili, da načrt ne obstaja, da pa bo premier Janez Janša o Kosovu govoril na vrhu unije.

Janša: Slovenija ni pripravljala nobenega načrta za Kosovo izven EU

Tudi premier Janša je danes zatrdil, da Slovenija ni pripravljala nobenega posebnega načrta za Kosovo izven Evropske unije. "Vse korake oziroma vse razprave na to temo, ki smo jih imeli, smo striktno vezali na sodelovanje znotraj EU in na graditev soglasja znotraj držav članic," je poudaril. Bilo bi tudi "nelogično", če bi Slovenija tako delovala sama zase, medtem ko se pripravlja na predsedovanje EU, je dodal.

Slovenski premier od petkove razprave o Kosovu na evropskem vrhu v Bruslju sicer pričakuje, da bo "Evropski svet jutri predvsem ugotovil, kakšno je stanje, in da bo na podlagi te ugotovitve EU izrazila pripravljenost, da pri urejanju statusa Kosova aktivno sodeluje". "Ni pa mogoče pričakovati dokončnih odločitev," je zatrdil, saj čaka evropsko oziroma mednarodno skupnost pred kakršnimi koli konkretnimi odločitvami celovita razprava o Kosovu v VS ZN, ki bo prihodnjo sredo.