Sreda,
14. 1. 2009,
8.59

Osveženo pred

8 let, 5 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek.

Termometer prikaže, kako vroč je članek.

Thermometer Blue 1

Natisni članek

Natisni članek

Sreda, 14. 1. 2009, 8.59

8 let, 5 mesecev

Po mirnih demonstracijah v Latviji nastali izgredi

Termometer prikazuje, kako vroč je članek.

Termometer prikaže, kako vroč je članek.

Thermometer Blue 1
Mirne demonstracije proti latvijski vladi v Rigi so se v torek zvečer sprevrgle v izgrede, pri čemer je bilo več ljudi poškodovanih.

Policija je odgovorila s solzivcem in gumijevkami, okoli 130 protestnikov pa je bilo pridržanih. Protestniki zahtevajo odstop vlade in predčasne volitve Demonstracij proti desnosredinski vladi Ivarsa Godmanisa zaradi naraščajoče brezposelnosti se je udeležilo okoli 10.000 ljudi, kar naj bi bilo največ po neodvisnosti države leta 1991. Protestniki so zahtevali odstop vlade in predčasne volitve, vendar so demonstracije potekale mirno.

Po koncu manifestacije pa je nekaj sto izgrednikov začelo divjati po mestu. Hoteli so zavzeti stavbo parlamenta, pri tem pa so jo obmetavali s kamenjem in steklenicami. Izgredniki so razbijali tudi izložbe trgovin v starem delu mesta in zažigali policijske avtomobile.

Aretiranih 126 protestnikov Policija je izgrednikom odgovorila s solzivcem in gumijevkami, pri čemer je prišlo tudi do spopadov. Prijetih je bilo najmanj 126 protestnikov, 32 pa so jih morali odpeljati v bolnišnico.

Latvija se že dlje časa sooča s hudimi posledicami finančne krize, ki je še poglobila politično krizo v državi. Sredi decembra so ji sicer EU, Mednarodni denarni sklad (IMF) in nordijske države Švedska, Danska, Finska in Norveška ponudile finančno pomoč v višini 10,5 milijarde evrov za oživitev gospodarstva.