Petek,
30. 1. 2009,
9.03

Osveženo pred

8 let, 5 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek.

Termometer prikaže, kako vroč je članek.

Thermometer Blue 2

Natisni članek

Natisni članek

Petek, 30. 1. 2009, 9.03

8 let, 5 mesecev

Pjongjang vse sporazume s Seulom razglasil za nične

Termometer prikazuje, kako vroč je članek.

Termometer prikaže, kako vroč je članek.

Thermometer Blue 2
Severna Koreja je razglasila vse vojaške in politične sporazume z Južno Korejo za nične, hkrati pa Seul obtožila, da potiska Korejski polotok na rob vojne.

Sever je še obtožil Jug, da bo, če bo vztrajal pri trdih stališčih, to zgolj pomenilo, da bo prejel "težak udarec in sramotno uničenje". Severnokorejski odbor za mirno združitev Koreje je sporočil, da je bil Pjongjang prisiljen razveljaviti vse dosedanje dogovore med državama in sicer zaradi trdih stališč južnokorejskega predsednika Lee Myung Baka. "Skupina izdajalcev je pomen vseh dogovorov med Severom in Jugom zmanjšala na mrtve dokumente," so iz omenjenega odbora sporočili v izjavi, ki jo je objavila KCNA. Odgovor vlade v Seulu še danes V Seulu se za zdaj še niso odzvali. Je pa tiskovni predstavnik južnokorejskega ministrstva za unifikacijo sporočil, da bo vlada v Seulu odgovorila še danes.

Obe Koreji sta sicer tehnično še vedno v vojni, saj po koncu korejske vojne (1950-53) še vedno nista podpisali mirovnega sporazuma. Polotok ostaja razdeljen z močno zastraženo demilitarizirano cono, na obeh straneh meje pa je na tisoče vojakov.

V zadnjem desetletju otoplitev odnosov V zadnjem desetletju je sicer prišlo do otoplitve odnosov, ki so vrhunec dosegli leta 2000 s srečanjem severnokorejskega voditelja Kim Jong Ila in južnokorejskega predsednika Kim Dae Junga. Popuščanje napetosti pa je nato pripeljalo tudi do prve izmenjave zapornikov v 50 letih.

Toda po prihodu Leeja na položaj južnokorejskega predsednika so se odnosi znova ohladili, napetosti pa okrepile. Lee je namreč pod vprašaj postavil "sončno politiko" svojih predhodnikov, da bi brezpogojno pošiljali pomoč na sever, ki ima med drugim celo atomsko bombo.

Na severu Leeja označili za izdajalca Pjongjang se je na tovrstno spremembo politike odzval s prekinitvijo pogovorov o spravi s Seulom in s prekinitvijo ključnih skupnih projektov. Prav tako so na Severu okrepili pretečo retoriko, Leeja pa označili za "izdajalca" ponovne korejske združitve.

Odnosi pa so se še posebej začeli zapletati v začetku leta, ko je Pjongjang obtožil Seul, da se pripravlja na vojno. Kljub južnokorejskemu zanikanju pa so s Severa zagrozili, da se bodo ostro odzvali na vsakršno agresijo z juga. To bi lahko pomenilo tudi uporabo jedrskega orožja.