Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Torek,
11. 12. 2007,
18.31

Osveženo pred

8 let, 3 mesece

Termometer prikazuje, kako vroč je članek.

Termometer prikaže, kako vroč je članek.

Thermometer Blue 1

Natisni članek

Torek, 11. 12. 2007, 18.31

8 let, 3 mesece

Parlament zavrnil Timošenkovo

Termometer prikazuje, kako vroč je članek.

Termometer prikaže, kako vroč je članek.

Thermometer Blue 1
Ukrajinski parlament je s tesno večino glasov zavrnil imenovanje Julije Timošenko za novo predsednico ukrajinske vlade.

Timošenkova, ki jo je za predsednico vlade predlagal ukrajinski predsednik Viktor Juščenko, je v verhovni radi dobila 225 glasov podpore, kar je za glas manj od potrebne večine. Po napovedih naj bi v ukrajinskem parlamentu sledilo novo glasovanje, vendar še ni znano, kdaj. Po poročanju nemške tiskovne agencije dpa naj bi se to zgodilo še danes popoldan. Predsednik ukrajinskega parlamenta Arseni Jacenjuk je po objavi rezultatov odredil polurni odmor.

Timošenkovi premalo glasov zaradi tehničnih težav

Podporniki Timošenkove naj bi navedli, da Timošenkova zadostnega števila glasov ni dobila zaradi tehničnih težav, okvarjen naj bi bil glasovalni stroj. Podporniki Timošenkove so pričakovali, da bo Timošenkova dobila 227 glasov podpore v 450 sedežnem ukrajinskem parlamentu, vendar dva poslanca naj ne bi mogla oddati svojih glasov.

Največ glasov na jesenskih volitvah prejela stranka Janukoviča

"Niso poslanci tisti, ki so slabo ravnali, gre za stroj, ki je programiran za 225 glasov," je dejal poslanec stranke Blok Julije Timošenko Volodimir Silenko. Današnji spor glede glasovanja pa bi lahko bil po oceni opazovalcev povod za novo poslabšanje kroničnega političnega kaosa v Ukrajini.

Največ glasov na jesenskih parlamentarnih volitvah in tako tudi največ poslancev v ukrajinskem parlamentu ima sicer Stranka regij nekdanjega predsednika ukrajinske vlade Viktorja Janukoviča, vendar sta stranki Timošenkove in Naša Ukrajina predsednika Juščenka po septembrskih volitvah sklenili zavezništvo.

Timošenkova in Juščenko nista bila vedno v dobrih odnosih

Med Timošenkovo in Juščenkom, v času oranžne ukrajinske revolucije sta bila oba zaveznika, pa je v preteklosti prihajalo tudi do nesoglasij. Leta 2005 je Juščenko Timošenkovo po sedmih mesecih odslovil s premierskega položaja, letos po volitvah pa sta dosegla dogovor, da bosta stranki sklenili zavezništvo v zameno za vrnitev Timošenkove na premierski položaj.

Ne spreglejte