Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Sreda,
20. 11. 2019,
13.56

Osveženo pred

4 leta, 5 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,03

Natisni članek

papež Frančišek Tajska papež

Sreda, 20. 11. 2019, 13.56

4 leta, 5 mesecev

Papež pripotoval na Tajsko #video

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,03

Papež Frančišek je danes dopotoval na Tajsko, prvo postajo tokratnega apostolskega potovanja po Aziji, v okviru katerega bo obiskal še Japonsko. To je prvi obisk papeža v teh dveh državah, v katerih so katoličani le drobcena manjšina, po 30 letih, posvečen pa bo medverskemu dialogu in pozivu k svetu brez jedrskega orožja.

Papeževo letalo je konec dopoldneva po lokalnem času pristalo na letališču v Bangkoku, kjer sta Frančiška sprejela namestnik tajskega premierja Somkid Jatusripitak in zunanji minister Don Pramudwinai. Pozdravila ga je tudi sestrična Ana Rosa Sivori, ki je že več kot 50 let misijonarka na Tajskem, poroča francoska tiskovna agencija AFP.

Svetega očeta je pričakalo tudi več deset mladih, opremljenih s tajskimi in vatikanskimi zastavami, sam pa je v naročje dvignil deklico, pripadnico skupnosti Hmong, ki je ena izmed številni etničnih manjšin na Tajskem. Njegova sestrična je ob tem povedala, da je njegov obisk velika čast za Tajsko, saj je prišel z namenom govoriti o verski strpnosti.

papež | Foto: Reuters Foto: Reuters Pred odhodom iz Vatikana je papež pohvalil to večetnično državo, ki si je po njegovih besedah prizadevala za promocijo složnosti in mirnega sožitja ne le med lastnim prebivalstvom, temveč tudi širše v Jugovzhodni Aziji. Izrazil je tudi upanje, da bo okrepil vezi prijateljstva z budisti - več kot 95 odstotkov Tajcev je budistov.

V tej luči bo v četrtek v Bangkoku v tamkajšnjem budističnem templju obiskal 20. vrhovnega tajskega patriarha Somdeja Phra Maha Muneewona. V četrtek se bo 82-letni sveti oče zasebno srečal tudi s premierjem, generalom Payutom Chan-O-Chanom, in kraljem Maho Vajiralongkornom.

Nato pa bo na velikem stadionu v Bangkoku daroval mašo za tajsko katoliško skupnosti, ki šteje skupaj kakih 400.000 duš. Na dogodku pričakujejo okoli 50.000 vernikov, med njimi več sto kristjanov iz vrst manjšine Karen, ki so v ta namen v tajsko prestolnico prispeli iz odročnih krajev ob meji z Mjanmarom.

Petek bo papež posvetil predvsem srečanju z duhovniki, menihi in škofi na Tajskem, bo pa v bangkoški katedrali daroval še eno mašo, ki bo posebej namenjena mladim.

V soboto bo odpotoval na Japonsko, kjer bo med drugim obiskal Hirošimo in Nagasaki ter tam podal odločen poziv za svet brez jedrskega orožja. Potovanje bo sklenil v torek.

Na Tajskem in na Japonskem je manj kot 0,6 odstotka prebivalstva katoličanov. To je tretje Frančiškovo potovanje v Aziji. Po izvolitvi pred šestimi leti je leta 2014 obiskal Filipine in Šrilanko, leta 2017 pa Mjanmar in Bangladeš.

Ne spreglejte