Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Sobota,
21. 6. 2014,
20.53

Osveženo pred

8 let

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2

Natisni članek

papež Frančišek droge

Sobota, 21. 6. 2014, 20.53

8 let

Papež odločno proti mehkim drogam

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2
"Vsaka droga je droga. Povsem preprosto. Reči moramo ne vsem vrstam drog," je odločen papež Frančišek.

"Predstavljajte si mladega človek, ki ne študira in nima službe. Vstopa v položaj, ko nima več pravih pričakovanj in nima upanja. Najprej se mu ponujajo odvisnosti, vključno z odvisnostjo od drog," je papež Frančišek povedal v Rimu na koncu mednarodne konference o drogah.

Preventiva: službe in šport Rehabilitacijski programi niso dovolj, je prepričan rimski škof: "Delati moramo na preventivi." In konkretno našteva, kaj bi države lahko storile: "Možnosti zaposlitve, šport, zdrav življenjski slog. To je pot preventive proti drogi." In nadaljuje, da v takem življenju ni prostora za alkoholizem in za različne odvisnosti.

Drogi – zlu – ne smemo popuščati Papež je glasno podprl tudi filozofijo mnogih krščanskih skupnosti, ki zdravijo odvisnike: "Naj povem povsem jasno. Težava zlorabe droge se ne da zdraviti z drogo. Odvisnost od droge je zlo. Zlu pa ne moremo popuščati ali z njim sklepati kompromisov." S tem je glasno kritiziral mnoge države, tudi Slovenijo, ki se zoper odvisnost od heroina bojujejo z razdeljevanjem metadona. Postavil se je tudi proti legalizaciji tako imenovanih rekreativnih drog, ki jih ljudje jemljejo občasno, čez konec tedna ali na zabavah. S tem se je odločno opredelil proti politiki nekaterih političnih struj, ki se po vsem svetu zavzemajo za liberalizacijo in dekriminalizacijo mehkih drog, kot je marihuana, pa tudi tabletk ekstazi.

Papeževa stališča niso nova, a jih analitiki postavljajo v širši politični kontekst: dve ameriški zvezni državi (Kolorado in Washington) sta namreč legalizirali marihuano, številne druge pa so njeno uporabo dekriminalizirale. To že desetletja velja tudi za priljubljeni evropski cilj mnogih "turistov", Nizozemsko. Marihuano je legaliziral tudi Urugvaj, enako so napovedale oblasti na Jamajki. Medij CNN navaja mednarodno raziskavo, ki trdi, da se z legalizacijo marihuane strinja 55 odstotkov prebivalstva, medtem ko je bilo pred četrt stoletja takega mnenja le 16 odstotkov ljudi.

Argentinski papež se je s težavami z drogo že pred desetletji velikokrat srečeval pri svojem pastoralnem delu v Buenos Airesu. Ostro je kritiziral tudi tihotapljenje drog, verjetno najbolj donosen posel na svetu, kar je tragično.

Obuditi talente, ki jih droga pokoplje A povedal je tudi, da je dolžnost ljudi in družbe odvisnike iskati in jim pomagati. Kristjani morajo po njegovih besedah slediti Kristusu in iti k trpečim, žejnim, lačnim in zaprtim ljudem. Cerkev je po njegovih besedah mnogim kristjanom odvisnikom pomagala obuditi osebne talente, ki jim jih je droga pokopala.

Ne spreglejte