SiolNET. Novice Svet
4

termometer

  • Messenger
  • Messenger

Papež gre na Lampeduso

4

termometer

Papež Frančišek odhaja na Lampeduso, otoček, ki se ga drži nečastna slava pribežališča tisočev afriških beguncev, ki skušajo s čolni(čki) priti v obljubljeno Evropo.

Pri tem jih mnogo ostane na dnu Sredozemskega morja. Kratek dopoldanski obisk bo zelo diskreten, papež pa se bo srečal z domačini ter zanje maševal. V spomin na Afričane, katerih življenjska pot se je končala v vodah, ki prekrivajo 113 kilometrov med italijansko Lampeduso in Libijo, bo v morje vrgel venec. Odšel bo tudi do pristanišča, kjer pristane veliko begunskih plovil, in se srečal s prišleki, če bodo ti tam.

Tamkajšnji župan se je na novico, ki je v italijanskih medijih odjeknila sredi dneva, odzval z besedami: "To je zgodovinski dogodek, ki priznava, da to ni konec Italije in Evrope, ampak njun začetek. S papežem Frančiškom se končuje obdobje naše izolacije."

V begunskem centru na 9 kilometrov dolgem otočku Lampedusa se stiska okoli 2000 ljudi, čeprav je prostora dovolj le za 850 ljudi. Predlani pa je na otok v samo dveh mesecih prispelo 6500 beguncev, 500 več, kot je vseh prebivalcev otoka. Letos aprila pa je italijanska policija samo v eni noči v obalnih vodah rešila okoli 500 ljudi. Uradni Rim zato že leta opozarja, da je Lampedusa evropska, ne pa italijanska težava.

Komentarji

Pridružite se razpravi!
Za komentar se prijavite tukaj. Strinjam se s pogoji uporabe.

Delite na:
Delite na: Facebook Twitter Viber Pinterest Messenger E-mail Linkedin