Četrtek,
10. 7. 2008,
16.16

Osveženo pred

8 let, 3 mesece

Termometer prikazuje, kako vroč je članek.

Termometer prikaže, kako vroč je članek.

Thermometer Blue 1

Natisni članek

Četrtek, 10. 7. 2008, 16.16

8 let, 3 mesece

Palestinci zagrozili s prekinitvijo mirovnih pogovorov z Izraelom

Termometer prikazuje, kako vroč je članek.

Termometer prikaže, kako vroč je članek.

Thermometer Blue 1
Palestinski voditelji so danes zagrozili, da bodo prekinili mirovne pogovore z Izraelom v znak protesta proti izraelskemu širjenju naselbin na zasedenem ozemlju.

Vodstvo razmišlja o možnosti zamrznitve odnosov z izraelsko vlado, vključno s pogajanji, saj izraelska vlada vztraja pri politiki gradnje novih naselij na palestinskem ozemlju, še posebej v Jeruzalemu, je na tiskovni konferenci povedal generalni sekretar Palestinske osvobodilne organizacije Jaser Abed Rabo. "Gre za kršitev dogovora" Kot je dodal Rabo, po mnenju palestinske strani gre za kršitev dogovora, sprejetega na konferenci oktobra 2007 v ameriškem Annapolisu, na kateri so se Izrael in Palestinci po osmih letih prekinitve dogovorili o obnovitvi mirovnih pogovorov. Dogovor vključuje tudi zavezo Izraelcev k ustavitvi gradnje na zasedenem ozemlju. Poleg tega je Rabo odločitev izraelske vlade označil za poskus spodkopavanja procesa, ki je bil določen na omenjeni konferenci.

zIzrael zavrača palestinske obtožbe o okupaciji Izrael je zavzel in si priključil vzhodni del Jeruzalema po vojni leta 1967, pri čemer trdi, da je Jeruzalem njegova večna in nedeljena prestolnica. Poleg tega zavrača palestinske obtožbe o okupaciji.

Izraelski vojaki ustrelili najstnika Z območja Gaze pa danes poročajo tudi o prvi smrtni žrtvi, odkar je 19. junija začel veljati dogovor o prekinitvi ognja, dosežen s posredovanjem Egipta, med Izraelom in palestinskimi oboroženimi gibanji. Izraelski vojaki so namreč ustrelili neoboroženega palestinskega najstnika, ki je z območja Gaze prečkal mejo z Izraelom.

"Okoli treh zjutraj so vojaki opazili sumljivo osebo, ki je prestopila mejo iz Gaze v Izrael. Vojaki so ga pozvali, naj se ustavi in izstrelili nekaj opozorilnih strelov, a se ni ustavil, zato so streljali nanj in ga ubili," je povedal tiskovni predstavnik izraelske vojske. Po mnenju družine ubitega je mladenič najbrž iskal kose kovine.

Okupatorji morajo biti zavezani svojim obvezam Na dogodek se je odzvalo palestinsko gibanje Hamas, ki je menilo, da predstavlja ustrelitev 18-letnika kršitev junijskega dogovora o prekinitvi ognja. "Palestinske stranke so močno zavezane uresničevanju tega dogovora, a tudi okupatorji morajo biti zavezani svojim obvezam," je povedal tiskovni predstavnik Hamasa Abu Zuhri, ki pa ob tem ni napovedal maščevanja.

Junijski dogovor o prekinitvi ognja, ki ne vključuje Zahodnega brega, določa, da morajo v prvi fazi palestinski oboroženi uporniki ustaviti napade na južni Izrael, medtem ko Izraelu nalaga omilitev blokade območja Gaze, ki je bila uvedena po tem, ko je Hamas junija lani prevzel nadzor nad območjem. Vendar še vedno prihaja do posameznih napadov, zaradi česar je Izrael že večkrat zaprl prehode z Gazo in le v majhni meri omilil blokado.