Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Ponedeljek,
19. 1. 2009,
8.50

Osveženo pred

8 let, 8 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek.

Termometer prikaže, kako vroč je članek.

Thermometer Blue 2

Natisni članek

Natisni članek

Ponedeljek, 19. 1. 2009, 8.50

8 let, 8 mesecev

Palestinci preživeli mirno noč

Termometer prikazuje, kako vroč je članek.

Termometer prikaže, kako vroč je članek.

Thermometer Blue 2
Palestinci na območju Gaze so po ločeni razglasitvi prekinitve ognja s strani Izraela in gibanja Hamas preživeli prvo popolnoma mirno noč.

Z območja ponoči niso poročali o zračnih napadih, raketiranju ali spopadih, kar je potrdila tudi predstavnica izraelske vojske. Izraelska vojska medtem izvaja "progresiven" umik z območja, na katerem je pred tem 22 dni vodila krvavo ofenzivo. Kljub temu pa za zdaj iz vojske še niso odpustili rezervistov, ki ostajajo v najvišji pripravljenosti.

Palestinski očividci so sicer davi poročali o obstreljevanju z morja na obalnem območju severno od mesta Gaza, česar pa izraelska vojska ni potrdila.

Hanija umik Izraela označil za "veliko zmago" Izraelski premier Ehud Olmert je dal v nedeljo zvečer vedeti, da želi Izrael "čimprej zapustiti območje Gaze, takoj ko bo zagotovljena varnost juga države". Že pred tem je izraelska vojska potrdila, da izvaja "progresiven umik" iz Gaze. Vodja Hamasa v Gazi Ismali Hanija je v nedeljo zvečer umikanje izraelske vojske označil za "veliko zmago" proti Izraelu.

Izraelci naj bi Gazo zapustili pred imenovanjem Obame Neimenovani izraelski vir je sporočil, da bodo sile judovske države Gazo zapustile še pred torkovo inavguracijo novoizvoljenega ameriškega predsednika Baracaka Obame. Ta odločitev bi bila lahko povezana z željo Izraela, da odnose z novo ameriško administracijo začne gladko.

Mednarodna skupnost prekinitev ognja pozdravja V nedeljo je izraelski premier Ehud Olmert na večerji v Jeruzalemu gostil visoke predstavnike Velike Britanije, Francije, Nemčije, Italije in Češke, ki trenutno predseduje EU. Pred tem so omenjeni sodelovali na vrhu v Egiptu, katerega cilje je bil zagotoviti prekinitev ognja v Gazi.

Kairo je izraelsko in palestinsko stran sicer za torek povabil na ločena sestanka, na katerih naj bi spregovorili o egiptovski pobudi za sklenitev širšega premirja na območju Gaze.

Mirovna misija EU? Evropska komisarka za zunanje odnose Benita Ferrero-Waldner je medtem spričo prekinitve ognja povedala, da bi lahko EU sodelovala v morebitni mirovni misiji na območju. Unija bo zagotovo pomagala in poslala opazovalce, da bi lahko znova odprli meje, je dejala komisarka.

Arabski voditelji o Gazi Medtem so se arabski voditelji zbrali v Kuvajtu na vrhu, ki je bil sprva namenjen zgolj gospodarskim vprašanjem v regiji, a so se v veliki meri osredotočili tudi na območje Gaze. Izraelska ofenziva v Gazi je arabske države močno razklala, na dvodnevnem vrhu pa naj bi sedaj spregovorili o finančni obnovi tega palestinskega območja.

Abas pozval k palestinski enotnosti Palestinski predsednik Mahmud Abas na vrhu pozval k oblikovanju vlade narodne enotnosti med njegovim gibanjem Fatah in rivalskim gibanjem Hamas, čemur bi sledile hkratne predsedniške in parlamentarne volitve, ki bi sočasno potekale na Zahodnem bregu in na območju Gaze. "Kar je sedaj potrebno, je, da se vsi Palestinci združijo in dosežejo dogovor," je med drugim dejal Abas. Njegovo gibanje Fatah je Hamas junija 2007 pregnal z območja Gaze, tako da palestinske oblasti od takrat nadzorujejo zgolj Zahodni breg.

V središču spora med Fatahom in Hamasom je vprašanje Abasovega mandata Abas nima stikov s Hamasom. V središču spora med gibanjema pa je vprašanje Abasovega predsedniškega mandata. Glede na palestinski temeljni zakon, ki ima veljavo ustave in na katerega se sklicuje Hamas, namreč predsedniški mandat traja štiri leta. Abas je bil izvoljen 9. januarja 2005, tako da mu je glede na to interpretacijo mandat že potekel.

Zakon o volitvah, na katerega se sklicuje Fatah, pa na drugi strani predvideva, da morajo predsedniške in parlamentarne volitve potekati hkrati, zaradi česar bi bilo potrebno Abasu mandat podaljšati za leto dni, saj je bil sedanji palestinski parlament za štiri leta izvoljen januarja 2006. Na teh parlamentarnih volitvah je največ glasov pobral Hamas.

Hamas je povedal, da Abasa po 9. januarju ne bo več priznaval za predsednika To gibanje je večkrat dalo vedeti, da Abasa po letošnjem 9. januarju ne bo več priznavalo za predsednika, a ta datum je sredi izraelske ofenzive v Gazi minil, brez da bi Hamas o tem podal kakšno uradno mnenje. Arabski zunanji ministri so sicer novembra lani v Kairu menili, da bi moral Abas do medpalestinske sprave še naprej opravljati predsedniški mandat.

Na vrhu v Kuvajtu, ki se ga udeležujejo voditelji večine izmed 22 članic Arabske lige, ostale pa zastopajo visoki predstavniki, je med drugim nastopil savdski kralj Abdulah. Napovedal je, da bo njegova država, prva izvoznica nafte na svetu, donirala milijardo dolarjev za obnovo Gaze.

V Kuvajtu naj bi odobrili 2 milijardi dolarjev za obnjovo Gaze Na vrhu v Kuvajtu naj bi odobrili dve milijardi dolarjev vreden sklad za obnovo Gaze, pri čemer je kuvajtski vladar šejk Sabah al Ahmed al Sabah danes poudaril, da bi morala biti v obnovitev med ofenzivo močno uničenega območja vpeta vsa mednarodna skupnost.

Ne spreglejte