Četrtek,
15. 1. 2009,
11.53

Osveženo pred

8 let, 5 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek.

Termometer prikaže, kako vroč je članek.

Thermometer Blue Green 3

Natisni članek

Natisni članek

Četrtek, 15. 1. 2009, 11.53

8 let, 5 mesecev

Pakistan v zvezi z napadi v Indiji aretiral 124 ljudi

Termometer prikazuje, kako vroč je članek.

Termometer prikaže, kako vroč je članek.

Thermometer Blue Green 3
Pakistanske oblasti so v okviru prizadevanj za zatrtje skupin, povezanih s terorističnimi napadi v indijskem Mumbaju, aretirale 71 oseb, 124 pa so jih zaradi suma vpletenosti v napade pridržali.

Kot je povedal pakistanski notranji minister Rehman Malik, so aretirani člani islamske dobrodelne organizacije Džamat-ud-Dava, povezane s pakistansko skrajno skupino Laškar-e-taiba, ki jo je New Delhi okrivil za napad v Bombaju. "Smo zelo, zelo resni glede boja proti terorizmu," je zatrdil Malik. Oblasti zaprle več taborišč dobrodelne organizacije Pakistanske oblasti so v okviru boja proti skrajnim skupinam na svojem ozemlju ukrepale tudi proti več uradom, več deset šolam, knjižnicam in verskim šolam. Poleg tega so zaprle tudi več taborišč dobrodelne organizacije, ki naj bi služila kot vadbišča za borce skrajne skupine.

Do intenzivne akcije proti skrajnim skupinam je prišlo potem, ko je Varnostni svet ZN v decembrski resoluciji zapisal, da je Džamat-ud-Dava le krinka za prepovedano skupino Laškar-e-taiba.

Poziv k sodelovanju z Indijo Malik je obenem ponovno pozval k skupni preiskavi napadov v Mumbaju, ki so zahtevali 172 smrtnih žrtev, saj naj bi ta "prinesla hitre rezultate". Poleg tega je pozval Indijo, naj Pakistanu preda več podatkov, ki bi pomagali pri preiskavi in morebitnem kazenskem pregonu osumljencev.

Pakistanski premier Jusuf Raza Gilani je sicer v torek izjavil, da indijski dosje o napadih v Mumbaju, ki ga je Indija predala Pakistanu, ne vsebuje dokazov. "Vse, kar smo prejeli iz Indije, je nekaj informacij. Pravim informacije, ker to niso dokazi," je dejal v govoru v parlamentu.