Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Torek,
20. 2. 2018,
14.59

Osveženo pred

6 let, 2 meseca

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Yellow 5,18

16

Natisni članek

Borut Pahor Srbija

Torek, 20. 2. 2018, 14.59

6 let, 2 meseca

Pahor vznemiril Srbe

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Yellow 5,18

16

Borut Pahor, predsedniška palača | Foto Ana Kovač

Foto: Ana Kovač

Srbski predsednik Aleksandar Vučić se je v ponedeljek zvečer odzval na izjavo slovenskega predsednika Boruta Pahorja, da si bo Slovenija prizadevala doseči priznanje Kosova tudi pri tistih članicah EU, ki tega še niso storile. Vprašal je, kako bo Pahor to storil, če je ena od teh držav, Španija, vse tesnejša zaveznica Srbije.

"Ne vem, kaj hoče doseči Pahor. S Slovenijo imamo odlične odnose, a imamo jih tudi s Španijo," je dejal Vučić v oddaji Ćirilica na srbski televiziji Happy. Dodal je, da prav Španci ne želijo sodelovati na srečanjih, na katerih so predstavniki Kosova, kar je velika težava za EU. "Kako bo Pahor prepričal Špance?" je vprašal Vučić.

Srbski predsednik je tudi dejal, da mu zahodne države, ki so priznale neodvisnost Kosova, pogosto dajejo predloge za srbsko priznanje Kosova. "Jaz take dokumente vzamem in jih strgam," je dejal.

Ideje o delitvi Kosova, ki jih je pred kratkim znova omenjal srbski zunanji minister Ivica Dačić in po katerih bi severni del Kosova priključili Srbiji, pa je Vučić označil za neresne. "Mi ne želimo Velike Srbije, temveč jo želimo ohraniti. Ne potrebujemo dela ozemlja kogar koli, pomembno nam je le, da imajo Srbi pravico ohraniti svoj priimek, jezik in običaje," je še poudaril.

Povedal je tudi, da bo svoj predlog rešitve kosovskega vprašanja predstavil konec aprila. "Pogumno bom predlagal kompromisno rešitev, če pa je Albanci ne bodo sprejeli, bomo imeli zamrznjen konflikt," je poudaril.

Ana Brnabić | Foto: STA , Foto: STA ,

Neprijetno presenčena tudi srbska premierka

Nad Pahorjevimi besedami je bila "neprijetno presenečena" tudi srbska premierka Ana Brnabić, ker naj bi ji slovenski predsednik prejšnji teden med obiskom v Prištini dejal, da si bo Slovenija prizadevala doseči priznanje Kosova tudi pri tistih članic EU, ki tega še niso storile. To ni v skladu s prijateljskimi odnosi s Slovenijo, je dejala.

Dejala je, da med njenim srečanjem s Pahorjem 1. februarja v Ljubljani, ki je bil dolg in odkrit, ni bilo govora o tem. "Na tem sestanku sem naslovila prošnjo, da kot država, ki je priznala enostransko razglasitev neodvisnosti Kosova, vplivajo na Prištino, da spoštuje dogovorjene in podpisane sporazume," je dejala, kot poroča srbska tiskovna agencija Tanjug.

Ne spreglejte