Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Sobota,
18. 5. 2013,
21.53

Osveženo pred

7 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4

Natisni članek

Rusi bogataši otok

Sobota, 18. 5. 2013, 21.53

7 mesecev

Otok za vsakega bogatega Rusa

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4
Med bogatimi Rusi je prava mrzlica kupovanja zasebnih otokov. Le za njih bodo na Maldivih zgradili dvajset novih otokov.

Kaj imata skupnega Johnny Depp in Ekaterina Ribolovlev, hčerka ruskega milijarderja Dimitrija Ribolovleva? Oba sta ponosna lastnika otoka. Počitnice na zasebnih otokih so postale nova modna muha ruskih bogatašev. Večina se jih sicer odloči le za počitniško najetje otoka, nekaj med njimi pa kar za nakup.

"Najemanja otokov za počitnice je nekaj, kar Rusi naravnost obožujejo," je za Moscow Times potrdil Ferhad Vladi, lastnik agencije Vladi Privat Islands, ki že štirideset let ponuja tudi take počitnice. V agenciji so osmih letih za počitnice oddali 26 tisoč otokov. Cene najema otok se gibljejo od tisoč do deset tisoč dolarjev na noč.

Plavajoči otoki na Maldivih Taki, ki bi radi kupili otok, pa imajo radi Maldive. Rusi tako ali tako predstavljajo 20 odstotkov turistov na Maldivih, zdaj, ko je tamkajšnja vlada odpravila prepoved kupovanja otokov za tujce, pa se Rusi zanimajo tudi za nakup otokov na Maldivih.

Ker pa je državica ogrožena zaradi globalnega segrevanja in se lahko zgodi, da bodo čez nekaj deset let vsi otoki pod vodo, so se v nizozemskem podjetju spomnili nove rešitve: zgradili bi plavajoče otoke. Leta 2010 je podjetje Dutch Docklands skupaj z maldivsko vlado začelo gradnjo plavajočega kompleksa. Sestavljali naj bi ga hoteli, zasebni otoki z vilami, igrišče za golf in pristajališče za helikopterje. Gradnja naj bi se dejansko začela v prihodnjih tednih.

Podjetje so že kontaktirali bogati Rusi in se zanimali za nakup zasebnega otoka. Podjetje, ki ima 300-letno tradicijo gradnje plavajočih objektov, ponuja izgradnjo otoka, ki bi ustrezal željam kupca, tako po velikosti kot opremi na otoku. Cene takih zasebnih plavajočih otokov se začnejo pri desetih milijonih dolarjev za tisoč kvadratnih metrov otoka. Predvidevajo izgradnjo 20 otokov.

Hčerka milijarderja kupila od vnukinje milijarderja Nakup naravnega otoka pa je res omejen na le ozek segment kupcev. Predvsem zato, ker je vzdrževanje otoka drago, saj je pogosto treba poskrbeti za vodo in elektriko. Trenutno so na voljo otoki po vsem svetu, od takih, ki so le zaplata zemlje ali kup skal in stanejo sto tisoč dolarjev, do takih, ki stanejo nekaj sto milijonov. Največ jih ne na voljo na Bahamih, Fidžiju, v Francoski Polineziji, na prodaj pa so tudi grški otoki.

Prav grški otok je kupila Ekaterina Ribolovlev. Otok Skorpios, kjer je ladijski mogotec Aristotle Onassis poročil Jacqueline Kennedy, je 24-letna hči milijarderja kupila od Onassiseve vnukinje Athene Onassis Rousse za neznano vsoto.

Ne spreglejte