Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Petek,
3. 6. 2016,
14.11

Osveženo pred

6 let, 7 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2,10

Natisni članek

Hrvaška Tihomir Orešković Tomislav Karamarko Božo Petrov

Petek, 3. 6. 2016, 14.11

6 let, 7 mesecev

Hrvaški premier Orešković pozval Karamarka in Petrova k odstopu

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2,10
tihomir orešković | Foto Reuters

Foto: Reuters

V dobrobit Hrvaške je premier Tihomir Orešković prvaka koalicijskih strank HDZ in Most Tomislava Karamarka in Boža Petrova, ki sta se zapletla v spor, pozval, da odstopita s svojih položajev. Petrov je pripravljen odstopiti, o tem pa bo odločila stranka. Karamarko pa je dejal, da Orešković nima več zaupanja stranke HDZ.

Na Hrvaškem prevladuje mnenje, da vlada zaradi sporov med HDZ in Mostom ne more delati. Premier Tihomir Orešković je danes na tiskovni konferenci zanikal namigovanja, da bi odstopil. "Ne bom odstopil in tega nikoli nisem nameraval," je dejal, priznal pa je, da politična kriza ogroža nacionalni interes. Prvaka HDZ in Mosta Tomislava Karamarka in Boža Petrova je pozval, naj odstopita s svojih položajev.

Premier noče predčasnih volitev

Glede predčasnih volitev je Orešković dejal, da ne bi bile v interesu Hrvaške, saj bi izgubila od eno do dve milijardi evrov. "To bo bitka za Hrvaško. Upam, da bodo ljudje na koncu sprejeli odločitve, ki bodo v dobrobit državljanov," je končal tiskovno konferenco.

Petrov pripravljen odstopiti, odločil bo Most

Predsednik Mosta Petrov se je prvi odzval na poziv k odstopu. Na novinarski konferenci je dejal, da njegova stranka še vedno vztraja pri zahtevi, da Karamarko odstopi. "Ne vem, zakaj sem jaz moteči dejavnik. Imam čisto vest pred sabo, ljudmi in bogom. Če bo moj odstop kaj spremenil, bom to storil. Mislim, da ni nič pomembnejšega od države. Zadnjo besedo bo imela stranka. Mislim, da bo standard, ki ga postavlja Most, nekoč postal standard v politiki," je dejal Petrov.

Karamarko: Premier nima več podpore HDZ

Predsednik koalicijske HDZ Karamarko pa je dejal, da odstopiti ne misli, da pa premier Orešković ne uživa več podpore njegove stranke.

Karamarko je zavrnil Oreškovićevo zahtevo po odstopu s položaja prvega podpredsednika vlade. Kot je pojasnil, je bil izbran na volitvah z glasovi 800 tisoč volivcev, medtem ko so Oreškovića za premierja potrdili v saboru, v katerem ima HDZ s partnerji večino poslancev.

Povedal je, da je bila današnja Oreškovićeva zahteva nepričakovana in da bodo o naslednjih korakih HDZ razpravljali na sobotni seji predsedstva stranke.

Pojasnil je, da razmišljajo o poskusu oblikovanja nove saborske večine, če jim ne bo uspelo, pa bodo sledile predčasne parlamentarne volitve. Dejal je sicer, da bi raje oblikovali novo parlamentarno večino, ker so volitve drage in vzamejo veliko časa.

Božo Petrov (levo) zahteva odstop Tomislava Karamarka, premier Tihomir Orešković pa je oba pozval, naj zapustita svoja položaja. | Foto: Božo Petrov (levo) zahteva odstop Tomislava Karamarka, premier Tihomir Orešković pa je oba pozval, naj zapustita svoja položaja.

Zakaj sta si Karamarko in Petrov skočila v lase?

Za pretres v hrvaški vladi je poskrbela zahteva opozicijske SDP o nezaupnici podpredsedniku vlade Karamarku, potem ko se je njegova žena zapletla v škandal zaradi svojega poslovanjem z lobistom madžarskega Mola. Petrov je zahteval, da Karamarko odstopi, Most pa je prvaku HDZ odrekel podporo. Glasovanje v saboru, če Karamarko prej ne odstopi, bo 18. junija. Pozive k odstopu je do zdaj zavračal.

Hrvaška se je v zadnjem trenutku izognila ustavni krizi

Hrvaški sabor je danes potrdil deset ustavnih sodnikov, ki bodo zagotovili nemoteno delovanje ustavnega sodišča. Če tega ne bi storili do 7. junija, bi ustavno sodišče ostalo brez kvoruma, ker se bo takrat večini dozdajšnjih ustavnih sodnikov iztekel mandat. Dogovor o ustavnih sodnikih je rezultat kompromisa med HDZ in SDP.

STA

Ne spreglejte