Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Srdjan Cvjetović

Torek,
16. 7. 2013,
12.14

Osveženo pred

6 let, 6 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1

Natisni članek

Italija orangutan rasizem

Torek, 16. 7. 2013, 12.14

6 let, 6 mesecev

Orangutanov v Afriki sploh ni!

Srdjan Cvjetović

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1
Italijanski senator Calderoli je s svojo nedopustno nestrpno izjavo o italijanski ministrici Kyengejevi pokazal, da mu manjka tudi nekaj osnovnošolskega znanja biologije in zemljepisa.

Le kaj je imel v glavi italijanski senator in prvak desničarske stranke Severna liga Roberto Calderoli, ko je pred nekaj dnevi primerjal temnopolto italijansko ministrico za integracijo Cecile Kyenge z orangutanom in ob tem dodal, da je primerna za ministrico – a v "svoji državi".

Vsekakor je dobro znano, da Severna liga močno nasprotuje njenemu predlogu zakona, po katerem bi, tako kot v ZDA in še nekaterih državah, vsakdo, rojen na ozemlju Italije, samodejno pridobil italijansko državljanstvo. Orangutan, čaplja, žaba … Celo pod plazom kritik Calderoli, ki je obenem podpredsednik italijanskega senata, še naprej vztraja pri svojem zagovoru, da primerjava z orangutanom ni rasistična, češ da tudi druge ministre in preostale politike rad primerja z živalmi. Premier Enrico Letta ga spominja na čapljo, notranji minister Angelino Alfano pa na žabo, je povedal v svoj bran tudi ministrici Kyengejevi, ki se ji je pozneje, gotovo pod pritiskom večine poslanskih kolegov in javnosti, opravičil za primerjavo z orangutanom (ni znano, ali tudi za izjavo, da bi morala biti ministrica kje drugje).

Ko je Calderoli dejal, da ob pogledu na ministrico Kyengejevo, v Demokratični republiki Kongo rojeno oftalmologinjo, ki že tri desetletja živi v Italiji in je poročena z Italijanom, pomisli na orangutana, je ob nesprejemljivem izražanju nestrpnosti hkrati spregledal kar nekaj temeljnih dejstev o orangutanih, tej sicer zelo inteligentni vrsti velikih opic.

Orangutani so inteligentni posebneži Orangutani, ki so značilne oranžne barve, nikoli niso živeli v Afriki, temveč le v jugovzhodni Aziji. Danes jih najdemo le še v nekaterih delih deževnega pragozda indonezijskega otoka Sumatra in otoka Bormeo, ki si ga delijo malezijski pokrajini Sabah in Sarawak ter indonezijska pokrajina Kalimantan. Orangutani, samotarji, ki večino svojega življenja preživijo na drevesih in se na tla spuščajo le izjemoma, svojo inteligenco kažejo že z gradnjo zapletenih gnezd, ki so njihovo domovanje v višinah dreves, kakor tudi med premišljenim premikanjem skozi vejevje, ki se razlikuje od tistega pri manj inteligentnih opičjih vrstah. Medtem ko manj inteligentne opice velikokrat skočijo z veje na vejo kar na slepo – ob čemer jim včasih spodleti –, se orangutani zibajo toliko časa, dokler se varno ne oprimejo veje, na katero želijo priti, in šele takrat spustijo iz druge roke vejo, na kateri so. Orangutani so znani tudi po tem, da oblikujejo in uporabljajo za njihove razmere dokaj zapleteno orodje za opravljanje vsakdanjih dejavnosti. "Človek iz gozda" Med zablodami o orangutanih je tudi tista o izvoru njihovega imena. To nima nič opraviti z njihovo značilno oranžno barvo, temveč izhaja iz besed orang in utan, ki v malezijskih in indonezijskih različicah govornega jezika (bahasa) pomenita človek oziroma gozd. Orangutan, včasih ga domačini zapišejo kot orang-utan, tako dobesedno pomeni človek iz gozda. Politik, ki ni želel odpraviti mejnega nadzora med Slovenijo in Italijo Ker Calderolijeva izjava ni edina te vrste, lahko upravičeno sklepamo, da je tudi njegovo opravičilo ministrici bolj formalno kot iskreno. Med njegovimi izjavami, ki kažejo na nestrpnost, je tudi tista izpred petih let, ko se je po vstopu Slovenije v schengenski prostor odkrito zavzemal za ponovno vzpostavitev mejnega nadzora med Italijo in Slovenijo.

Ne spreglejte