Četrtek,
20. 12. 2007,
10.02

Osveženo pred

8 let, 3 mesece

Termometer prikazuje, kako vroč je članek.

Termometer prikaže, kako vroč je članek.

Thermometer Blue Green 4

Natisni članek

Četrtek, 20. 12. 2007, 10.02

8 let, 3 mesece

Opozicija v Kirgizistanu ostala zunaj parlamenta

Termometer prikazuje, kako vroč je članek.

Termometer prikaže, kako vroč je članek.

Thermometer Blue Green 4
V kirgizistanski parlament so se uvrstile tri stranke z Ak Zhol (Svetla pot) predsednika Kurmanbeka Bakijeva na čelu, ne pa tudi opozicijska Ata Meken (Domovina.

Ata Meken je po državi prejela devet odstotkov glasov, torej več od zahtevanega petodstotnega praga, vendar pa ji ni uspelo preseči minimuma 13.500 glasov v Ošu, zaradi česar bo ostala zunaj parlamenta. Stranka Ak Zhol bo imela v 91-članskem parlamentu kar 71 sedežev, 11 jih bo imela socialdemokratska stranka, osem pa komunisti. Obe stranki naj bi bili sicer blizu stranki Ak Zhol.

Kirgizistansko vrhovno sodišče je sicer v torek razveljavilo določilo, da mora stranka poleg petodstotnega volilnega prava na državni ravni v vsaki od sedmih regij v državi in dveh največjih mestih, Biškeku in Ošu, dobiti tudi 0,5 odstotka glasov volivcev. Tako bi se morala v parlament uvrstiti tudi stranka Ata Meken.

Opozicijska Ata meken napovedala gladovno stavko Več predstavnikov opozicijske Ata Meken je medtem že napovedalo, da bodo zaradi izključitve njihove stranke iz parlamenta začeli gladovno stavkati.