Nedelja,
25. 1. 2009,
12.12

Osveženo pred

7 let

Termometer prikazuje, kako vroč je članek.

Termometer prikaže, kako vroč je članek.

Thermometer Blue 1

Natisni članek

Natisni članek

Nedelja, 25. 1. 2009, 12.12

7 let

Olmert: Izrael bo zaščitil vojake, obtožene vojnih zločinov

Termometer prikazuje, kako vroč je članek.

Termometer prikaže, kako vroč je članek.

Thermometer Blue 1
Izraelski vojaki, ki bodo obtoženi vojnih zločinov, bodo deležni zaščite s strani države, je dejal izraelski premier Ehud Olmert.

Vojaki naj vedo, da jih bo država zaščitila, potem ko so oni zaščitili državo, je dejal Olmert.

Medtem v Kairu potekajo pogovori med vodjo egiptovske obveščevalne službe Omarjem Sulejmanom in predstavniki gibanja Hamas, namen katerih je doseči dogovor za trajno ustavitev nasilja na območju Gaze.

V Gazi se namreč izteka enotedenska prekinitev ognja, ki jo je minulo nedeljo razglasilo palestinsko gibanje Hamas. Gibanje se je za to odločilo, potem ko je Izrael v soboto zvečer po 22 dneh ofenzive na območju Gaze prvi enostransko razglasil prekinitev ognja.

Obenem je Hamas sporočil, da daje Izraelu s tem teden dni časa za umik vojakov in odprtje mejnih prehodov z Gazo, sicer naj bi se napadi obnovili. Izraelske sile so se z območja Gaze že pred dnevi umaknile, mejni prehodi pa so še vedno odprti le za dostavo nujne humanitarne pomoči.

Kairo obiskala mešana delegacija Hamasa O poteh naprej proti trajni ustavitvi ognja med Izraelom in Palestinci je tekla beseda v Kairu, kjer se mudi mešana delegacija Hamasa - vodilni člani gibanja tako iz Gaze kot iz izgnanstva v Siriji. Pred tem se je v Kairu v četrtek mudil vodja izraelskih pogajalcev Amos Gilad. Hamas naj bi sicer v Kairu vztrajal pri največ enoletni ali 18-mesečni, nikakor pa ne časovno neomejeni prekinitvi ognja.

Egiptovski predsednik Hosni Mubarak je sicer že 6. januarja predstavil mirovno pobudo, ki med pogoji za ustavitev ognja izpostavlja končanje tihotapljenja orožja po skrivnih podzemnih tunelih iz Egipta na območje Gaze. V zvezi s tem je Izrael 16. januarja tudi podpisal poseben dvostranski dogovor z ZDA.

Hamas: Tihotapljenje se bo nadaljevalo

Kljub prizadevanjem Egipta so predstavniki Hamasa danes zatrdili, da se bo tihotapljenje orožja v Gazo in oboroževanje pripadnikov gibanja nadaljevalo. "Vojaška letala, letalonosilke in sateliti ne bodo mogli nadzorovati vnosa orožja po tunelih v Gazo ... Stvari se bodo morda zaostrile, toda naredili bomo vse, da nadaljujemo naš upor proti Izraelu," je povedal predstavnik Hamasa v Libanonu Osama Hamdan.

Še dodatni zapleti Hamdan je oblastem palestinskega predsednika Mahmuda Abasa tudi sporočil, da morajo končati svoje mirovne pogovore in usklajevanje pri varnostnih zadevah z Izraelom, če se želijo kadarkoli spraviti s Hamasom. Te izjave bodo nedvomno še dodatno zapletle prizadevanja arabskih držav za spravo med Hamasom, ki ima nadzor na območju Gaze, in gibanjem Fatah predsednika Abasa, ki vlada na Zahodnem bregu.

V Izraelu v sredo Obamov odposlanec V Izraelu se bo sicer že v sredo mudil George Mitchell, ki ga je novi ameriški predsednik Barack Obama v četrtek imenoval za svojega posebnega odposlanca za Bližnji vzhod. Pogovarjal se bo s premierom Ehudom Olmertom in drugimi visokimi predstavniki Izraela, obiskal pa bo tudi Ramalo in se srečal s palestinskim predsednikom Mahmudom Abasom in premierom Salamom Fajadom.

EU o tem problemu na neformalni večerji V Bruslju se bodo medtem zunanji ministri EU, med njimi vodja slovenske diplomacije Samuel Žbogar, že drevi na neformalni večerji sestali s predstavniki palestinskih oblasti, Turčije, Jordanije in Egipta, potem ko so se v sredo sestali z Izraelom. Namen srečanj je zagotoviti humanitarno pomoč Gazi in opredeliti vlogo EU na Bližnjem vzhodu.

Hamas začenja prvi delovni teden po ofenzivi Medtem pa na območju Gaze vlada gibanja Hamas začenja prvi delovni teden po ofenzivi izraelske vojske. Ker so bila praktično vsa Hamasova poslopja v ofenzivi uničena, administracija deluje v pomožnih prostorih.

Hamas bo razdelil za 52 milijonov dolarjev pomoči Hamas je napovedalo, da bo med prebivalce Gaze razdelil za 52 milijonov dolarjev pomoči oziroma odškodnin zaradi smrti sorodnikov in povzročene gmotne škode. Uradno naj bi se razdeljevanje pomoči, ki naj bi jo Hamas financiral iz lastnih sredstev, začelo prav danes. Hamas sicer prejema milijonske zneske predvsem iz Irana in drugih privržencev po svetu.